Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

sâmbătă, 5 iunie 2010

10 sfaturi pentru conturarea siluetei

1) Stabileste-ti ore fixe de masa. Organismul tau isi va regla secretia de sucuri gastrice si isi va inlesni digestia.

2) Bea cel putin 2 litri de apa zilnic. Vor ajuta la detoxifiere si implicit la conturarea siluetei

3) Mananca cereale integrale in fiecare dimineata. Sunt alimente cu indice glicemic scazut care iti vor da senzatia de satietate fara a stimula depunerea grasimilor pe zonele “cu probleme”.

4) La pranz opteaza pentru friptura sau peste cu salata. Este o masa foarte consistent, satioasa si nu ingrasa deloc!

5) Ia cina cu cel putin trei ore inainte de culcare si imparte-ti mancarea cu prietenii! Poti manca un meniu asemanator pranzului sau poti improviza: cereale integrale de tipul orezului decorticat, paste integrale, supa, salata de fructe, etc.

6) Daca iti plac fructele, mananca-le dimineata, cu 15-20 minute inainte de micul dejun.

7) Fa putin sport! Cauta o activitate fizica pe placul tau si gaseste-ti timp in fiecare zi pentru cel putin 30 minute de miscare. Nu este obligatoriu sa mergi la o sala specializata! Poti face putin sport acasa, poti alege sa practici jogging sau te poti inscrie la cursuri de dans.

8) Renunta complet la painea alba, sucuri (mai ales acidulate!), zahar procesat, dulciuri si prajeli.

9) Nu te infometa! O dieta sanatoasa nu presupune foame! Trebuie sa mananci inteligent, incercand sa disociezi cat mai mult lipidele de glucide si sa alegi variantele “bune” ale acestor principii alimentare, fara a iti supune organismul la un stres major. Explicatia acestui sfat este simpla: fortandu-ti organismul sa slabeasca, acesta va intra intr-o stare de autoconservare care se va manifesta prin aparitia fazei de platou. De aceea vei inceta sa mai slabesti chiar daca alimentatia iti va fi extrem de saraca in calorii.

10) Renunta la orice tip de alcool! Contrar parerii generale, acesta nu ingrasa atat de mult pe cat se zvoneste, dar iti scade glicemia (care este oricum redusa in timpul unei cure). In consecinta, poti ajunge sa te simti foarte rau din pricina unui singur strop de alcool. Asadar, pentru binele tau, este indicat sa il eviti pe parcursul dietei.

Sursa: Kudika.ro

Defectele barbatului de 30 de ani

Iubim indiferent de varsta. Iubim diferit la fiecare varsta. Iubim pentru ca putem sa o facem. Iubim barbatii pentru ca altfel nu se poate. Iubim un singur barbat pentru ca nu am putea altfel. Un singur barbat ne iubeste pentru ca nici el nu ar putea intr-un alt fel. Iubim pentru ca, dintre toate motivele existente si inexistente de pe acest pamant, asta stim sa o facem cel mai bine.

Se spune ca, atunci cand o femeie schimba prefixul, devine mult mai atragatoare. Determinarea, intelepciunea si frumusetea ei de la 30 de ani cuceresc mai mult decat tineretea si inocenta unei tinere de 20. Experienta si feminitatea sunt atuurile femeilor care, in timp, au invatat sa iubeasca, sa sufere, sa piarda si apoi sa renasca. Nu se stie, insa, daca la fel se intampla si in cazul barbatilor de 30 de ani.


Despre barbati se spune ca, ajunsi la aceasta varsta, incep sa vada altfel viata si femeia. Fie incep sa traiasca periculos, recuperand timpul pierdut, poate, in adolescenta, fie ajung sa se gandeasca mult mai frecvent la intemeierea unei familii, iesirile cu prietenii sau aventurile pasionale de o noapte nemaifiind o alternativa.

Da, poate ca la 30 de ani suntem cu totii maturi, impliniti si gata sa ne asumam legaturi pe care le simtim din ce in ce mai necesare sau de a incepe sa experimentam lucruri la care odata doar visam. In ambele cazuri, insa, barbatii de 30 de ani pot cadea prada unor greseli fatale ce ii arunca in ridicol sau, dupa caz, in dezamagire.

Inlocuieste iubirea cu convenienta

Nu spune nimeni ca trebuie toti sa asteptam sufletul pereche, jumatatea ideala sau povesti pasionale de dragoste. Uneori, in viata, iubirile domoale, dar sincere, au fost cele care au rezistat probei timpului. Totusi, nu e de preferat nici sa privim casatoria ca pe o afacere in care deadline-ul este deja stabilit. Unii barbati de 30 de ani ajung sa aiba cerinte foarte clare si stricte in ceea ce priveste viitoarea lor partenera. Nu isi mai doresc sa o cunoasca, cu adevarat, judecand totul la rece si alegand o partenera realizata profesional, sanatoasa si draguta pentru a da bine in societate. Casatoriile de convenienta au rezistat pana in zilele noastre, ascunzandu-se sub masca unor relatii caldute si multumitoare. Cu toate astea, diferentele si frustrarea vor iesi intr-o zi la iveala distrugand intr-un fel sau altul un cuplu care odata se dorea a fi o familie.

Lasa tabieturile sa intervina in relatie
In timp, ajungem sa avem unele deprinderi sau obisnuinte de care nu ne putem dezlipi prea usor, chiar daca stim ca intr-un fel sau altul ii lezeaza pe ceilalti. Daca in cazul femeilor de 30 de ani problema majora pare a fi constituita de pretentiile exagerate, un barbat cu greu se va desprinde de tabieturile sale, lasandu-le, poate, sa erodeze in timp relatia cu o femeie.

Devine prizonierul obisnuintei
Barbatii nu se gandesc de prea multe ori la dragoste si la gasirea partenerei ideale asa cum fac femeile. Ba mai mult, atunci cand dragostea intarzie sa apara la orizont, ei nu asteapta cuminti, ci se avanta in relatii 'temporare' ce, in timp, se transforma in unele serioase. Si atunci, in clipa in care se simte presat de varsta si de necesitatea formarii unei familii, va alege solutia cea mai la indemana: casatoria cu cea de langa el. In cazul in care legatura nu se bazeaza doar pe atractie fizica sau pe convenienta, acest pas ar putea sa nu fie, totusi, unul gresit. Insa, exista si aici situatii in care frustrarile isi vor face simtita prezenta.

Cad prada tentatiilor
Pentru cele mai multe femei, cea mai mare provocare o constituie un barbat matur, realizat din punct de vedere financiar si profesional si sigur pe el. Multi barbati au recunoscut faptul ca, ajunsi la 30 de ani, au inceput sa aiba mai mult succes decat la 20. Si atunci, cei care, desi in relatii serioase, nu erau foarte siguri pe sentimenele lor, au inceput sa isi traiasca 'o a doua adolescenta' renuntand foarte usor la partenerele lor de cursa lunga.

Devin plictisitori
S-au dus vremurile in care organizau petreceri surpriza sau se urcau in primul tren calatorind spre aventura vietii lor. Multi barbati devin comozi dupa 30 de ani si uita un detaliu foarte important: acela ca o femeie si o relatie se intretin cu mici suprize care fac diferenta. Fie considera ca aceste escapade nu isi mai au locul pentru noul lor statut, fie se lasa prinsi prea tare de viata profesionala. Nimeni nu isi doreste langa el o persoana plictisitoare care uita deseori sa traiasca, asa ca nici barbatul ajuns la 30 de ani si care confunda seriozitatea cu banalitatea nu va fi deloc o partida prea atractiva.

Nu toti barbatii de 30 de ani sunt la fel
Unii stiu sa se maturizeze frumos, iau de la viata exact ce trebuie si se feresc de tentatii sau capcane. Altii, insa, uita cum sa traiasca si gandesc ca femeile vor fi cucerite doar la auzul cuvantului 'casatorie'. Nu e de fiecare data asa. Tu ai intalnit astfel de barbati ce te-au determinat sa te indrepti chiar si cu gandul la pustii de 25 sau tot mai crezi ca cei de 30 de ani sunt 'the perfect match'?

Articol realizat de Marina Rasnoveanu

vineri, 4 iunie 2010

Dieta cu legume si fructe

Dieta este simpla: o zi legume si carne, alta zi fructe, inclusiv fructe uscate. Legumele le consumi crude, fierte si in supa. Fructele - crude si sub forma de suc. Iar carnea, cunosti deja... fiarta sau la gratar. Dieta mai include, de asemenea, nuci si seminte.

In cele cateva zile de dieta vei pierde cateva kilograme. Cate? Raspunsul depinde de numarul zilelor de dieta.
Consumul de legume si fructe inseamna sanatate. Inseamna mai putine probleme digestive si cardiovasculare. Inseamna un nivel mai scazut al colesterolului. Un tonus mai bun, o dezintoxificare a organismului.

Dimineata, la micul dejun, poti incerca un fruct de sezon. La pranz o salata de fructe, iar seara, din nou fructe asezonate cu nuca si migdale. Deserturile de peste zi pot fi seminte de in. Scad colesterolul si previn cancerul.

In zilele de legume, mananca la prima ora a diminetii o salata de legume crude. La pranz, carne la gratar cu legume fierte, iar seara legume cu ulei de masline si lamaie.

Dieta cu cirese

Dieta cu cirese este un mod excelent de detoxifiere si in acelasi timp de slabire.

Ciresele pot insoti orice dieta echilibrata alcatuita din fructe, legume, lactate degresate, pui sau peste fiert sau la gratar.
Poti dedica exclusiv cateva zile cireselor. La micul dejun cirese, la pranz cirese, la cina cirese. In rest, doar apa plata.
Sfat! Nu incerca aceasta dieta mai mult de 2-3 zile.

Ciresele pot insoti orice dieta echilibrata alcatuita din fructe, legume, lactate degresate, pui sau peste fiert sau la gratar.

In fiecare dimineata bea suc de cirese proaspete. Sau mananca cirese crude (nu din compot). Creste zilnic cantitatea de cirese, astfel incat dupa 2 saptamani de dieta sa ajungi de la 100 g, cat trebuie sa consumi in primele zile, la 350-400 de grame. In acest moment vei consuma pana la masa de pranz doar cirese, fara niciun alt aliment. Consumul va fi fractionat in 3 parti. In final vei ajunge la aproximativ 500 grame de cirese consumate in timpul unei dimineti.

O ultima varianta de dieta ar fi aceea in care, pe langa dieta obisnuita, consumi progresiv cirese timp de 1-2 saptamani. Se incepe cu 0,5 kilograme si se ajunge la 1-1,5 kg pe zi.

Dieta cu capsuni

Capsuna le este recomandata celor care sufera de reumatism, diabet, tuberculoza. Este un excelent diuretic si detoxifiant. Previne imbatranirea. Lupta impotriva cancerului.

Victoria Beckham, fosta membra Spice Girls se declara multumita de dieta cu capsuni pe care o urmeaza o perioada de 1-2 zile, timp in care Victoria isi alcatuieste toate mesele de peste zi numai din capsuni.

100 de grame de capsuni nu contin decat 27 de calorii si 5,5 grame de zahar. Prin urmare, pierderea in greutate va fi garantata.

Atentie, insa! Daca suferi de diabet, nu consuma mai mult de 300 gr. de capsuni zilnic. Daca esti alergica, sfatul meu ar fi sa ocolesti aceasta dieta.

Rezerva-ti o zi sau doua pentru capsuni.

La micul dejun serveste o salata de capsuni si o cana de ceai sau cafea fara zahar.
Pana in pranz bea un suc mare de capsuni.
La masa de pranz savureaza un piure de capsuni.
La gustarea de dupa amiaza - cateva capsuni taiate felii si ornamentate cu frunze de menta.
Seara la cina, din nou o salata de capsuni si un pahar de ceai neindulcit.

Dieta cu supa de varza

Dieta de slabit cu supa de varza este una dintre cele mai cunoscute retete de slabit. Cred ca nu exista persoana care sa nu fi auzit de aceasta dieta. De ce este ea atat de cunoscuta? Simplu: pentru ca are rezultate sigure si rapide. Apoi pentru ca este vorba doar de o simpla supa, foarte usor de preparat chiar si pentru un incepator in ale bucatariei. Spre deosebire de un fruct, supa iti creaza senzatia de satietate.

Dezavantajul sau este dezavantajul tuturor dietelor hipocalorice. Fiind vorba de un regim de slabire cu putine calorii nu iti va fi tocmai usor sa il respecti pe o perioada de timp mai indelungata.

Dieta se va urma 7 zile. La finalul lor, cantarul va arata cu pana la 5 kg mai putin.
Iti voi explica pentru inceput cum se prepara supa de varza, dupa care vom vorbi despre dieta in sine

Asadar, pentru supa de varza ai nevoie de urmatoarele:
- o varza (pe care o vei rade sau toca)
- 2 cepe (pe care le vei taia)
- 2 ardei grasi
- 1-2 cutii de rosii in bulion
- telina
- ardei iute
- patrunjel
- marar
- 5-6 morcovi (pe care ii vei taia felii)
- fasole verde
- vegeta
- sare
- piper

Nu tine aceasta dieta mai mult de o saptamana. Este hipocalorica si s-ar putea sa-ti creeze ceva probleme.
Toate legumele se vor pune intr-o oala cu apa si se vor fierbe. Se vor adauga apoi mararul, patrunjelul, vegeta si piperul. Se mai lasa la foc mic inca 2 ore.
Pe tot parcursul dietei vei manca zilnic supa de varza. Nu te ingrijora! Meniul tau zilnic va mai fi alcatuit din fructe, legume, carne, orez. Mancate, insa, cu masura si in anumite zile.

Dieta:

Ziua unu: este alcatuita din supa de varza in cantitatile pe care ti le doresti si fructe. Apa plata din belsug. Ceai neindulcit, cafea neagra.

Ziua doi: supa de varza. Legume (fara mazare, fasole uscata, porumb) crude sau fierte. Seara un cartof copt cu putin unt (un rasfat, nu-i asa?). Apa plata. Nu ai voie in aceasta zi sa mananci fructe.

Ziua trei: inseamna din nou supa de varza, legume si fructe. Da, ai voie sa mananci atat fructe, cat si legume. Nu uita de apa plata.

Ziua patru: banane (3), laptic (dar fara caimac) si, bineinteles, supa de varza. Apa plata.

Ziua cinci: supa de varza si carne de vita sau de pui fiarta. 800 de grame ai voie. Apa plata.

Ziua sase:
din nou supa de varza. In plus, o portie de orez fiert. Apa plata.

Ziua sapte: pe langa supa de varza, poti manca si peste la gratar. Apa plata.

Nu tine aceasta dieta mai mult de o saptamana. Este hipocalorica si s-ar putea sa-ti creeze ceva probleme. O poti relua dupa o pauza de o saptamana.

Articol realizat de Anca Tarin

Dieta cu rosii

Dieta cu rosii este foarte simpla: bea zilnic suc de rosii proaspete si consuma la cel putin una dintre mese o mancare preparata din rosii.

Poti pierde pana la 2 kilograme in 3 zile daca urmezi urmatorii pasi:

- Micul dejun 2 rosii felicate sau un pahar de suc de rosii.
- Pranzul o salata de rosii cu branza de soia pregatita cu putin ulei de masline si lamaie.
- Cina: salata de rosii cu soia, cu putina verdeata sau frunze de menta.
- Inainte de culcare, un pahar de suc de rosii.

Daca ti se pare greu sa respecti aceasta dieta, incearca o varianta mai soft. Inlocuieste una dintre mese cu un preparat din rosii. Sa fim inventive:
- salata de rosii cu putin ulei de masline, oregano sau marar.
- supa de rosii din 3 conserve de rosii, 3 morcovi, 3 teline si 3 legaturi de patrunjel. Totul se toaca si se caleste in 3 linguri de ulei. Se adauga cele 3 conserve de rosii si se lasa la fiert. La final se presara patrunjelul tocat marunt.
- Bruschetti: ungi 2 felii de paine integrala cu rosii tocate marunt pe care le-ai amestecat cu putin ulei de masline si verdeata.

Pentru pranz poti prepara pui la gratar pe care sa il servesti cu un sos de rosii. Sosul de rosii il poti face chiar tu, nu este nevoie sa il cumperi din comert. Marunteste rosiile, adauga ulei, sare si piper si gata sosul.

Pentru seara, ce ai spune de niste rosii umplute cu branza de vaci? Pentru a fi si mai gustoase, adauga in branza de vaci putin ardei rosu si orneaza cu verdeata.
Intre mese, bea cat mai mult suc natural de rosii.

joi, 3 iunie 2010

Vitamina D ... vitamina miraculoasa

De ce ar fi o simpla vitamina miraculoasa? Ce puteri de-a dreptul extraordinare ar putea sa aiba ea incat sa o declaram miraculoasa? Raspunsul corect: rolul pe care il joaca in functionarea sistemului imunitar. Cu sistemul imunitar nu-i de gluma. Daca el lucreaza in interesul tau, norocul tau. Esti aparat in fata diverselor boli, gripe, raceli. Daca nu, lucrurile nu vor sta tocmai bine pentru tine, mai ales in anotimpul asta.

Vitamina D este esentiala pentru functionarea sistemului imunitar. Ea stimuleaza functia imuna si distruge microorganismele care invadeaza organismul uman. Acest lucru il spun chiar cercetatorii de la Oregon State University. Nevoia de a ne mentine nivelul potrivit de vitamina D apare, prin urmare, ca fiind de o importanta maxima.

Raspunsul organismului in fata atacului microbilor este strans legat de cantitatea adecvata de vitamina D. Studiul acelorasi cercetatori de la Oregon State University afirma cu tarie ca o cantitate prea mica de vitamina D in organism te transforma in tinta perfecta a gripelor (A(H1N1) sau de alt tip). In absenta acestei vitamine, sistemul imunitar nu isi va putea face datoria, gripele, mai ales in sezonul rece, fiind unele dintre primele consecinte pe care le vei observa pe propria piele. In lupta impotriva gripelor care ne dau de cap in aceasta perioada avem nevoie de vitamina D, somn bun, hidratare cu apa curata si nutritie sanatoasa. Nicio reactie adversa, niciun efect nedorit survenit in timp.

Daca te numeri printre cei care opteaza pentru intarirea sistemului imunitar ca mijloc de aparare impotriva bolilor, afla ca vitamina D iti poate da o mana de ajutor de-a dreptul uriasa.

Vitamina D nu este dificil de procurat. In primul rand corpul tau o produce atunci cand stai la soare. Apoi, o poti gasi in diferite alimente si nu in ultimul rand in suplimentele care o contin.

Scurta prezentare
Vitamina D se recomanda singura prin proprietatile care o caracterizeaza. Este imposibil sa nu stii ca ea are grija de oasele si inima ta. In plus, ar trebui sa mai stii ca ea te apara de cancer, diabet, artrita reumatoida, boli autoimune.

Vitamina D ajuta la asimiliarea calciului si a fosforului, mentine densitatea osoasa, previne osteoporoza. Previne instalarea rahitismului, a depresiei, a maladiei Alzheimer, asigura o functionare buna a tiroidei, paratiroidei si a hipofizei. In acelasi timp, te ajuta in lupta cu bolile infectioase. Regleaza ritmul cardiac. Este indicata in tetanie, reumatism, acnee, eczema, oboseala, stres, crampe musculare, bronsita, hemoragii nazale, graviditate. Este contraindicata, insa, in litiaza renala, nefrite, procese degenerative cardiovasculare.

Eficacitatea vitaminei D este optimizata de prezenta vitaminelor A si C, precum si de calciu si fosfor.

Administrare
Carenta de vitamina D este o problema generala. Aproximativ jumatate dintre femei nu asimileaza necesarul de vitamina D in mod natural. Si tot jumatate, de data aceasta din intreaga populatie, prezinta un nivel nesatisfacator al vitaminei D in organism. Aportul necesar zilnic recomandat este de 10-20 mg. Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de 20 mg, copiii 10-15 micrograme.

La copiii de pana in doi ani, carenta de vitamina D conduce la rahitism. Oasele craniului se inmoaie, fontanela frontala se inchide mai tarziu, oasele laterale devin proeminente. Pentru a preveni acest pericol, nou nascutilor li se administreaza zilnic vitamina D incepand cu ziua a 14-a de viata si pana la varsta de 18 luni.

Administrarea vitaminei D trebuie facuta cu atentie, excesul putand sa provoace diverse neplaceri: de la agitatie, greata, sete, anorexie, urinari dese, pana la depunerea unor cantitati mari de calciu in rinichi, plamani, inima, ficat, stomac, vase sangvine.

Mai bine sa prevenim decat sa tratam
Pentru a preveni lipsa vitaminei D este indicat consumul de alimente care o contin, precum si expunerea la soare.

Producerea de vitamina D pe cale cutanata reprezinta principala modalitate de obtinere. Trebuie retinut faptul ca aceasta producere interna scade odata cu inaintarea in varsta, ajungandu-se ca la varsta de 70 de ani aceasta sa fie cu 50% mai mica decat cea de la 20 de ani.

Alimentele pe care le includem in alimentatia noastra zilnica nu sunt foarte bogate din pacate in vitamina D. Iata cateva dintre alimentele care pot aduce prin consumul lor un ajutor in acest sens: peste gras, untura de peste, ficat, lapte de vaca, de soia, galbenus de ou, unt, lactate nedegresate.
Aportul de vitamina D poate fi completat cu suplimente vitaminice. De untura de peste ce ai spune?
Intr-un anotimp in care sustem asaltati de raceli si gripe, dar si intr-o perioada in care a fi sanatos este o chestiune de optiune, alege sa iti intaresti sistemul imunitar. Vitamina D iti poate fi un bun aliat.

Articol realizat de Anca Neagoe

Alimente riscante pentru sanatate

Multe din alimentele pe care le consumam au un efect nociv asupra organismului pe termen lung. Chiar daca nu ingrasa... cel putin nu imediat, creaza alte probleme de sanatate care poate nu sunt la fel de evidente dar pe care nu le poti neglija.

Alimentele sunt considerate 'riscante' daca...

Furnizeaza 'calorii goale'
Din aceasta categorie fac parte alimentele cu un continut caloric ridicat, dar cu o valoare nutritiva foarte mica sau aproape nula. Gogosile sunt unul dintre cele mai bune exemple din aceasta categorie. O singura bucata iti 'aprovizioneaza' organismul cu aproximativ 200 de calorii, majoritatea provenite din zahar si grasimi. In schimb, aportul de vitamine, minerale si alti nutrienti este zero.

Nu au suficiente fibre.
Continutul scazut de fibre este tradus, pentru organismul tau, in ingreunarea procesului de digestie si eliminarea toxinelor rezultate din acesta. Painea alba se inscrie cu brio in categoria produselor alimentare cu o valoare calorica inalta, dar cu un continut scazut de fibre. Doua felii de paine alba contin doar un gram de fibre, cu mult sub cantitatea de fibre pe care o furnizeaza 2 felii dintr-un sortiment de paine integrala.

Absorb elementele nutritive din organismul tau.

Bauturile dulci carbogazoase sunt exemplul perfect pentru aceasta categorie, avand un continut ridicat de cofeina, fosfati si zahar. Aceste bauturi nu ofera organismului, din punct de vedere nutritiv, niciun fel de aport. Insa, din cauza dozei mari de cafeina si zahar, duc la pierderi de calciu din organism.

Cauzeaza rau organismului prin diverse cai

Margarina este unul dintre aceste alimente. Atunci cand uleiurile sunt hidrogenate, acestea formeaza acizi tranzaminazici, daunatori organismului la nivelul mai multor sisteme si ducand, in timp, la aparitia unor boli grave - afectiuni ale inimii, cancer, diabet, obezitate.

Atunci cand uleiurile sunt hidrogenate, acestea formeaza acizi tranzaminazici, daunatori organismului la nivelul mai multor sisteme si ducand, in timp, la aparitia unor boli grave.

Alimente riscante:


Supele concentrate la plic.
Au un continut ridicat de sare, grasimi si glutamat monosodic, o substanta ce are rolul de a potenta gustul celorlalte alimente, dar care, in sine, nu are un gust anume. Organismul uman are proprietatea de a produce acest tip de glutamat; obtinut, insa, pe cale artificiala, devine nociv. Produce o supra-stimulare a celulelor creierului, cauzand in timp moartea acestor celule. Consumat cu regularitate, produce dependenta. Acesta este unul dintre motivele pentru care esti tentata sa cumperi in continuare acelasi si acelasi produs nesanatos, chiar daca stii riscurile carora te expui. Pana la urma, nu este decat o chestiune de gust.

Anumite tipuri de cereale pentru micul dejun.
Chiar daca pentru multi reprezinta una dintre cele mai sanatoase alternative pentru cea mai importanta masa a zilei, depinde foarte mult de tipul de cereale alese. Cele simple, fara adaosuri, cat mai naturale, fac parte, bineinteles, din gama alimentelor sanatoase. In schimb, cerealele imbogatite cu zahar in exces, coloranti, numai sanatoase nu sunt. Au un continut ridicat de zahar si fructoza obtinuta din sirop de porumb - un indulcitor obtinut pe cale artificiala din amidonul de proumb (care in mod normal nu este dulce), mult mai ieftin decat zaharul dar cu efecte nocive: cauzeaza imbatranirea prematura, creste nivelul colesterolului si impiedica producerea de insulina. Astfel, din cauza deficitului de insulina, organismul tau nu va mai stii cu corectitudine atunci cand esti satul si vei fi tentat sa mananci in exces si, automat, sa cumperi mai multe astfel de cereale.

Gogosile.

Sunt facute din faina rafinata, zahar alb si uleiuri partial hidrogenate (automat au, deci, un continut ridicat de grasimi). Contin, de asemenea, si o 'doza sanatoasa' de coloranti si arome artificiale, cu ajutorul carora arata atat de apetisant. Sunt sarace in fibre si au o valoare nutritionala egala cu 0.

Alimentele modificate genetic.

Exista diferite sortimente de porumb si soia supuse modificarilor genetice cu scopul de a rezista mai mult in fata bolilor si de a avea o productivitate mai crescuta. Animalele hranite cu astfel de cereale au dezvoltat afectiuni la nivelul ficatului, rinichilor, sangelui si sistemului reproducator. Asupra omului, produc reactii cutanate, respiratorii, alergenice si intestinale. Pe langa cereale, mai exista o gama larga de fructe si legume ce au fost afectate de modificari genetice (mai ales, in ultima vreme, dovleceii si papaya). Gasesti acest tip de alimente azi, aproape peste tot, incepand din supermarket-uri si terminand cu magazinul din colt. Pentru a le evita, incearca sa cumperi exclusiv produse proaspete din piete, din magazine bio (care au cunoscut o mare dezvoltare in ultima vreme) sau, daca iti permiti, sa le cultivi singura in propria gradina de legume!

French Fries, Chips-urile, Snacks-urile.

Deoarece sunt procesati la temperaturi inalte, in timpul acestui proces 'se naste' o substanta - acrilamid, o neurotoxina cu puternic efect cancerigen.In timp, efectele negative nu intarzie sa apara: boli cardiovasculare, risc de infarct, atac cerebral, cancer, diabet. Sunt foarte bogate in calorii si sarace in nutrienti. Iti pot satisface, pe moment, pofta de ceva sarat / crocant / dulce, dar, in niciun caz, nu pot satisface nevoile organismului tau de vitamine si minerale.

Articol realizat de Simona Constantinescu

Guma de mestecat - aportul caloric

A mesteca guma fara zahar s-a dovedit ca poate avea rezultate asupa controlului greutatii. Un profesor de nutritie de la 'University of Rhode Island' a studiat efectele si a observat ca mestecatul de guma fara zahar ajuta la reducerea aportului de calorii si la cresterea consumului energetic.

Romanii mesteca tone de guma
Anul trecut romanii au mestecat 3.600 de tone de guma! Pentru toata aceasta cantitate s-au cheltuit circa 114 milioane de euro. Asadar, este un obicei foarte intalnit la romani. Mai rar gasesti pe cineva care sa nu aiba in buzunar, in geanta, in masina sau acasa guma de mestecat. Guma se stie ca era utilizata in timpul Primului Razboi Mondial, cand soldatii americani o mestecau pentru a se calma si a se mobiliza mai bine.

Avantaje si dezavantaje

Cand mestecam guma avem o respiratie mai proaspata si un gust mai placut in gura. In plus, simtim ca ne destresam si ca ne concentram mai bine. Suntem mai vigilenti. Mestecatul mareste productia de saliva si asta ajuta la curatarea dintilor, intr-o anumita proportie. Mai nou, s-a stabilit faptul ca mestecatul de guma fara zahar duce la un consum mai mic de calorii. Evident ca exista si dezavantaje ale mestecarii gumei, in special cand se fac excese. Aici se incadreaza problemele de natura digestiva.

Mestecatul inainte de masa

Studiul celor de la 'University of Rhode Island', citat de cei de la www.sciencedaily.com, a comparat cativa voluntari care au mestecat guma fara zahar cu altii care nu au folosit guma deloc. Cei care au mestecat guma inainte de micul dejun pentru 20 de minute si inca 40 de minute intre masa de dimineata si cea de la miezul zilei au consumat la pranz cu 67 mai putine calorii decat cei care nu au mestecat guma. Cei care au mestecat guma fara zahar nu au fost tentati sa apeleze nici la gustari intre cele doua mese. Ei au declarat ca au simtit mai putin senzatia de foame.

Inainte de a fi supusi la studiu, voluntarilor li s-a cerut sa nu manance nimic peste noapte. In cadrul cercetarii s-a constatat ca cei care au mestecat guma inainte si dupa masa au folosit cu 5% mai multa energie decat cei care nu au mestecat guma. In ciuda acestui aspect, cei care au mestecat guma s-au simtit dupa aceea mai plini de vitalitate.

Masticatia produce sentimentul de satietate
Potrivit cercetarilor, nervii maxilarelor sunt stimulati de miscarea produsa de masticatie, ceea ce trimite semnale in creier, in zona ce tine de pofta de mancare, care se afla in conexiune cu zona ce tine de satietate. Asa s-ar putea explica faptul ca mestecarea ajuta la reducerea senzatiei de foame. Studiul realizat la 'University of Rhode Island' a fost unul pe termen scurt si nu a fost unul de amploare. El a cuprins 35 de femei si barbati, insa concluziile au fost evidente si vor duce mai departe la alte cercetari care vor avea in vedere persoanele cu un surplus de kilograme.

Ajuta la invatat

Un alt studiu, dar mai vechi, a aratat ca daca mesteci guma in timp ce inveti poti avea rezultate mai bune. In timp ce mesteci scapi de stres, te poti concentra mai bine, retii mai bine informatiile si asta duce la note mai bune. Efectiv, ajuta la o memorare mai buna. Niste cercetatori australieni au afirmat ca putem fi cu circa 20% mai atenti asupra unui lucru daca in acel timp mestecam guma.

Hidrateaza-te prin alimente

Organismul nostru are un procent de 70% de apa si asta presupune ca noi sa ii oferim mereu resursele indispensabile hidratarii. Legumele si fructele sunt surse bune de apa. Ele ne ofera circa 30% din necesarul nostru de apa.
De Simona Esanu

Evident ca daca vrem sa ne bucuram de aceste beneficii trebuie sa le si consumam, cat mai multe si cat mai putin preparate. Opteaza pentru legumele si fructele proaspete, crude. Ele pot inlocui lichidele si mineralele pe care le pierdem prin transpiratie. In plus, ele contin oxidanti care ne protejeaza de efectele negative ale expunerii la razele solare.

Supa
Pe langa consumul celor doi litri de apa plata pe zi, acorda atentie la ceea ce mananci. Specialistii recomanda sa includem in mod frecvent in meniul nostru supa de legume. Ei spun ca pentru hidratare ar fi bine sa consumam inainte de masa un pahar cu apa sau un bol cu supa. Anumite cercetari au aratat ca supa, bogata in nutrienti si minerale, ne ajuta sa fim mai sanatosi. O veste buna pentru multe femei este ca supa inainte de pranz sau cina va duce la un consum mai mic de calorii la acea masa si ajuta la slabit, potrivit rezultatelor unui studiu. De asemenea, se pare ca supa actioneaza impotriva bolilor infectioase. Bineinteles ca poti face supa de legume si cu carne.

Carnea si iaurtul

De altfel, carnea contine si ea destul de multa apa. Carnea cruda are circa 70-80% apa. Dupa ce prepari carnea, daca a iesit mai uscata, inseamna ca a pierdut mai mult din apa, iar daca este mai suculenta, e mai bine. La magazin e bine sa cumperi carne care provine de la un animal mai tanar; contine mai multa apa. Atentie la cum gatesti carnea! Cu exceptia supelor si a ciorbelor, carnea pierde o mare cantitate din apa pe care o contine daca este foarte expusa termic. Alte alimente care ne ajuta sa ne hidratam sunt produsele lactate, in special iaurtul. Pentru o mai buna hidratare si indeosebi in zilele cu temperaturi mai ridicate, e bine sa avem o portie de iaurt.

Articol realizat de Simona Esanu

Conopida ajuta la detoxifierea ficatului

Membra a familiei cruciferelor, alaturi de varza, brocoli, napi si varza de Bruxelles, conopida ajuta la detoxificarea organismului si la prevenirea cancerului. Conopida este de fapt o floare, mai precis partea pe care o consumam noi.


Aliat impotriva substantelor toxice

Conopida poate fi considerata o leguma anticancerigena. Fitonutrientii (antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea functiilor ficatului, care neutralizeaza substantele toxice. Potrivit www.whfoods.com mai multe enzime din compozitia conopidei sunt de mare ajutor in procesul de detoxifiere al organismului. Unul dintre compusii care se formeaza cand legumele crucifere sunt mestecate sau tocate, sulforanul, produce enzimele care curata organismul de toxine cancerigene. S-a observat ca el poate impiedica si inmultirea celulelor in cazul cancerului de san. Diverse studii au demonstrat faptul ca legumele din familia cruciferelor si implicit conopida aduc un aport marit de astfel de enzime. Prin actiunea lor ele duc la diminuarea riscului de aparitie a cancerului, in special cel de plamani, san, colon, ovare, vezica sau prostata. Cand ficatul nu actioneaza eficient impotriva toxinelor acestea pot afecta celulele si pot duce la formarea de tumori canceroase.

Conopida ne face bine la inima
Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii au realizat niste studii din care a reiesit faptul ca legumele crucifere aduc beneficii si sitemului cardiovascular. Fitonutrientii din crucifere mentin un nivel optim al colesterolului si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor, trigliceridelor.

Apara plamanii si prostata
Un studiu citat de www.whfoods.com si realizat in Singapore, oras unde poluarea apasa foarte greu pe plamanii locuitorilor, a demonstrat ca un consum regulat de crucifere la fumatori scade riscul de cancer la plamani cu 69%, iar la nefumatori cu 30%. Daca esti fumator, nu considera acest procent un imbold pentru a continua sa te bucuri de tigari.

Diverse alte cercetari efectuate in Olanda, SUA si alte tari au aratat beneficiile pe care ni le aduc aceste legume, mai ales in lupta impotriva cancerului (de colon, de prostata, de san, etc). Barbatii care consuma mai mult de o portie de conopida sau brocoli pe saptamana sunt mai protejati in fata cancerului de prostata in comparatie cu cei care abia mananca o portie de legume crucifere pe luna. Pentru barbati este recomandat ca legumele crucifere sa fie condimentate cu tumeric sau sofran indian. Aceasta combinatie a fost analizata de cercetatori si a dovedit rezultate pozitive clare in ceea ce priveste impiedicarea dezvoltarii celulelor cancerigene in cazul cancerului de prostata.

Pentru a micsora riscul de aparitie al cancerului avem nevoie de trei pana la cinci portii de legume crucifere pe saptamana. O portie este considerata a fi o ceasca (124 de grame). In cazul de fata o ceasca in care avem conopida fiarta are doar 28 de calorii.

Articol realizat de Simona Esanu

marți, 1 iunie 2010

Joburi super tari

Daca si pe tine te-a cuprins rutina si te-ai saturat de programul de la 9 la 5, este aproape imposibil ca gandul sa nu iti zboare catre joburi mai bune. Iata cateva joburi de vis, care ar starni invidia tuturor!

Administratorul unei insule de vis

Ben Southall, in varsta de 34 de ani, din Petersfield, a reusit sa elimine aproximativ 35.000 de aplicanti din toata lumea pentru jobul perfect: administrarea unei insule exotice din Australia. Timp de 6 luni, pentru un salariu de 111.000 de dolari, Ben va trebui sa inoate, sa exploreze si sa se relaxeze pe insula Hamilton. In plus, angajatorii i-au pus la dispozitie o vila cu trei dormitoare, completata de o piscina.

Nici interviul nu a fost mai prejos, candidatii selectati in etapa finala fiind nevoiti sa inoate in apele cristaline, sa se delecteze cu gratare organizate pe plaja si sa se relaxeze la spa. De asemenea, Ben a trebuit sa isi dovedeasca abilitatile de blogger, sa dea teste de inot si sa participe la o serie de interviuri cu angajatorii.

Tester pentru paturi de lux

O studenta de la Universitatea din Birmingham a reusit sa gaseasca intr-adevar jobul ideal. Aceasta a fost angajata pentru a testa paturile de lux ale unei companii de profil timp de o luna de zile.

Roisin Madigan, in varsta de 22 de ani, castiga 1000 de lire pentru a dormi in paturi de lux, in fiecare zi, timp de o luna. Studenta ajuta astfel o prestigioasa companie, Simon Honr Ltd., pentru a efectua teste de calitate pentru produsele oferite. Paturile vor fi apoi oferite hotelurilor de lux Savoy.

Managerul companiei, Craig Roylance, sustine ca studenta este nevoita sa foloseasca patul de la 10 dimineata pana la 6 seara si sa isi prezinte apoi impresiile pe blog, incercand sa afle ce anume ne poate asigura un somn linistit.


Tester de tobogane

Tommy Lynch a calatorit aproximativ 45.000 de kilometri pentru a testa tobogane din resorturi de lux din toata lumea. Tommy, in varsta de 29 de ani, trebuie sa testeze inaltimea, viteza, cantitatea apei si aterizarea, precum si aspectele ce tin de siguranta. In anul 2009, Tommy Lynch a testat tobogane pentru Egipt, Turcia, Cipru, Republica Dominicana si Mexic. Urmatoarele sale destinatii includ resorturi situate in Grecia, Florida, Jamaica si Ibiza.

Tester de dame de companie

Jaime Rascone a obtinut un job care pare, cel putin la prima vedere, prea bun pentru a fi adevarat: tester al damelor de companie. Jaime, model si DJ, a profitat la maxim de intalnirea sa cu Fiorella Companions in Santiago, Chile. Aceasta avea nevoie de o persoana care sa ii ofere o ultima parere la final de interviu al candidatelor pentru postul de dama de companie. Damele de companie angajate de Fiorella trec prin teste psihologice, diverse interviuri si sedinte foto. In final, sunt alese 6 candidate pe care Jaime are norocul sa le... testeze si sa isi aleaga preferata. Jobul este astfel gandit incat Jaime sa faca acest lucru doar o data pe luna, testand astfel aproximativ 70 de fete pe an.

Tester de bomboane

Din seria testerilor pe post de joburi distractive pe bani multi se numara si testerul de bomboane. De data aceasta, adultii nu au ce cauta intr-o lume dominata de preferintele copiilor, asa ca angajatul potrivit s-a dovedit a fi Harry Willsher, un baietel de numai 12 ani, degustator sef la o fabrica de dulciuri.

Indatoririle lui Harry sunt foarte simple: acesta trebuie sa testeze in premiera dulciuri preparate dupa niste retete secrete. Baietelul a obtinut jobul in urma unui concurs de recrutare al companiei Swizzell Matlow. A reusit sa ii uimeasca pe intervievatori cu modul in care a descris aroma si mirosul dulciurilor sale preferate, acadelele Drumstick. Dintre toate joburile, cu siguranta jobul lui Harry este cel mai dulce.

Tester de prezervative

Managerul Durex, Sam White, s-a gandit sa lanseze pe piata unul dintre cele mai tari joburi din lume: testerul de prezervative. Candidatii ideali trebuiau sa aiba peste 18 ani si sa testeze o serie de produse Durex. Cu toate ca acestia nu au primit un salariu lunar, s-au ales totusi cu produse Durex in valoare de 60 de dolari, fiind nevoiti sa ofere companiei un feedback referitor la acestea. Unul dintre norocosii 200 de tineri inclusi in realizarea sondajului va avea de asemenea posibilitatea de a castiga un bonus de 1000 de dolari.

Director de amuzament la un muzeu


Un baietel in varsta de 6 ani si-a dorit sa devina directorul muzeului Railway Museum si dorinta i-a fost implinita – pe post de director de amuzament. Sam Pointon a trimis o scrisoare de intentie, prin care cerea sa fie primit la un interviu pentru postul de director. „Am doar sase ani, insa stiu ca pot face fata acestui job. Am un set de trenuri electrice si sunt foarte bun la manuirea acestora, pot controla doua trenuri deodata.” Angajatorii au fost atat de impresionati de cererea micutului incat i-au oferit postul de director de amuzament. Sam trebuie sa se asigure ca muzeul are toate resursele necesare pentru a reprezenta locul ideal pentru copiii care sunt in cautarea unui loc de joaca.

Biciclist pentru Google Maps

Google a angajat doi tineri pentru a se plimba, pe o tricicleta dotata cu echipament de ultima ora, pe strazile istorice ale Frantei, unde masinile nu au acces. Avand la bord 9 camere, un GPS, un computer si un generator, tricicleta haioasa este plimbata prin principalele locuri turistice din Franta, asigurand astfel si o versiune 3D pentru google maps.

Ce trebuie sa faci sa-ti pastrezi locul de munca pe timp de criza?

Companiile continua sa isi reduca bugetele, iar una dintre metodele folosite o reprezinta reducerea de personal. Nu vrei sa ingrosi randul celor care si-au pierdut jobul, de aceea este important sa inveti cateva trucuri pentru a-ti mentine pozitia.

Vei deveni indispensabil companiei in functie de contributiile tale. Incearca sa te pui in pielea angajatorului si sa gandesti obiectiv - daca tu, din postura acestuia, te-ai pastra drept angajat sau ai prefera o concediere.

Dintre toti angajatii tai, pe cine ai concedia si pe cine ai pastra, si mai ales, de ce? Care sunt rezultatele tale care te pot recomanda drept un angajat valoros? Ritmul tau de lucru poate garanta companiei continua dezvoltare a acesteia? Daca raspunsul este nu, atunci in mod sigur trebuie sa faci o schimbare la aceste capitole si sa demonstrezi ca poti si mai mult.

Fii un angajat indispensabil

Nu astepta sa ti se spuna ce sa faci. Trebuie sa iti stii taskurile, sa iti asumi reponsabilitatea si sa iei initiativa. Recomanda-te drept o persoana care stie foarte bine situatia in care se afla compania, ii intelege telurile si vrea sa faca totul pentru a contribui la atingerea acestora. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a-ti pastra jobul este sa dovedesti ca esti de neinlocuit . Cu cat te vei implica mai mult, cu atat prezenta ta va deveni obligatorie.

Dovedeste-ti contributia

Mentine o legatura permanenta cu seful tau si stabileste impreuna cu acesta telurile si taskurile pe care trebuie sa le urmezi. Seful tau este la curent cu tot ceea ce inseamna productivitate, situatia companiei, necesitati, masuri de urgenta etc. asa ca va putea sa te sfatuiasca in directia aceasta. Implicarea ta si interesul pentru a-ti face treaba cat mai bine te va evidentia in fata sefului si te poate scuti de o eventuala concediere.

Cere taskuri suplimentare

Reducerile de personal continua, insa atributiile acelor angajati vor fi pasate celor ramasi inca in cadrul companiei. Angajatii care sunt dispusi sa lucreze suplimentar, sa isi asume responsabilitati, sa ii ajute pe ceilalti si carora nu le este frica sa se implice in proiecte mai dificile decat ceea ce au lucrat pana acum vor fi remarcati si apreciati de sefi.

Faptul ca isi asuma repsonsabilitati in plus ii recomanda drept niste angajati valorosi pentru companie, iar disponibilitatea pentru a invata mai mult, chiar daca trebuie sa iasa din zona de confort, ii transmite sefului ca acestia vor continua sa se dezvolte si pe viitor.

Genul acesta de angajat trebuie sa devii si tu. Nu te baza pe numarul de ani petrecul in cadrul companiei; cand se va trage linia, va conta mult mai mult eficienta, dar si viitorul companiei.

Fii o prezenta placuta

Angajatii carismatici isi sporesc sansele de a face impresie buna in fata sefului. Pe langa acest lucru, cu cat vei avea mai putine pretentii, cu atat ai mai multe sanse sa fii privit drept un angajat valoros. Nimanui nu ii place sa lucreze cu o persoana care se plange din orice, are o personalitate dificila, nu este flexibil sau impiedica lucrurile sa se desfasoare mai rapid. Cu cat te vei adapta mai repede echipei, situatiei, taskurilor care ti se ofera, fara sa te plangi managerului sau celorlalti colegi, cu atat vei deveni o prezenta placuta si un angajat valoros.

Munca in strainatate...avantaje si dezavantaje

Fie ca doresti un trai mai bun sau vrei sa experimentezi viata si dincolo de hotare, ai luat in calcul varianta cautarii unui loc de munca in strainatate. Desi te lasi impresionat de un salariu mai bun, asta nu inseamna ca munca in strainatate va reprezenta un pas usor de facut. Cat de pregatit esti pentru aceasta schimbare?

Inainte sa optezi pentru o schimbare majora, ar fi indicat sa iei in calcul atat avantajele, dar si dezavantajele schimbarii domiciliului si obtinerii unui loc de munca in strainatate. Iata cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti.

Avantaje

Un salariu mai mare

Majoritatea romanilor care doresc sa lucreze in strainatete iau in calcul aceasta optiune din motive financiare. Din pacate, Romania se situeaza printre codasii Europei la capitolul salarii, lucru ce nu pare a se schimba in viitorul apropiat. In conditiile in care muncitorii necalificati isi pot gasi un loc de munca in strainatate, dar raman someri in Romania, este usor de inteles de ce o alta tara devine un loc mai prielnic pentru un trai mai bun.

Oportunitati pentru cunoastere


Ajuns intr-o alta tara vei descoperi diferente de mentalitate, cultura, educatie etc., diferente din care ai putea invata mai multe. In plus, in functie de locul in care doresti sa emigrezi, poti avea acces la mai multa informatie si poti beneficia de oportunitati pe care nu le-ai fi avut in Romania. In plus, iti poti crea o retea de persoane care se poate dovedi folositoare la un moment dat, chiar daca decizi sa te intorci in tara sau sa ramai in strainatate.

Experimentezi un nou mod de a trai

Daca faci parte din categoria persoanelor care vor sa experimenteze cat mai multe lucruri, sa vada locuri diferite si sa intre in contact cu alte culturi, atunci un job in strainatate te va ajuta sa iti vezi visul cu ochii. Viata intr-un loc diferit fata de mediul cu care erai obisnuit iti va oferi, cel putin pentru inceput, o doza asigurata de adrenalina, iar cunoasterea unei noi limbi straine, a unor alte obiceiuri va cosntitui o experienta de neinlocuit.


Dezavantaje


Iei totul de la capat


Incepand cu faptul ca trebuie sa cunosti tara si orasul in care vei locui, regulile acesteia, modul de a te intrega in toate sistemele pe care le cuprinde, pana la invatarea unei limbi straine si cunoasterea unor noi persoane care iti vor deveni cunostinte sau amici, majoritatea aspectelor din viata ta se vor schimba. Va trebui sa faci fata unor proceduri ce pot fi ingreunate de faptul ca nu cunosti limba respectiva sau nu esti familiarizat cu regulile tarii in care te alfi.

Te dezradacinezi


Familie, prieteni, copii – pe acestia nu ii vei mai vedea atat de des ca si inainte si cu siguranta, le vei duce dorul. Daca, din pozitia de student, poti sta mai usor departe de familie, bucurandu-te de noile experiente pe care le traiesti, atunci cand esti parinte, primul care va avea de suferit de pe urma plecarii tale va fi copilul. Daca insa alegi sa iti iei copilul cu tine, atunci il vei obliga si pe acesta sa treaca printr-un lung sir de schimbari, la care este psibil sa nu reactioneze foarte bine.

Esti expus discriminarii

Din pacate, nu sunt putine exemplele in care romanii au fost nevoiti sa se confrunte cu discriminarea, in anumite tari romanii si bulgarii fiind singurii care nu pot avea un permis legal de munca in spatiul european. Esti pregatit sa faci fata rautatilor gratuite si dificultatilor pe care le aduce discriminarea? Cum crezi ca va reactiona copilul tau atunci cand va fi nevoit sa se confrunte cu aceasta realitate de care nu era constient pana la plecarea din tara?

Asteptari neimplinite


Nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada, asa ca atunci cand pleci peste hotare si iei totul de la zero, trebuie sa iei in calcul si posibilitatea ca lucrurile nu se vor desfasura exact cum ti-ai dorit. Poate ca salariul nu este atat de mare cum ti-ai dorit sau nu reusesti sa pui nimic deoparte, este posibil sa nu fii multumit de jobul pe care l-ai obtinut, de orasul unde locuiesti sau de mediul in care ai intrat. Atunci cand esti singur, acestea devin cu atat mai greu de suportat.

luni, 31 mai 2010

Sfaturi pentru mamici de baieti

Un baietel este pentru mamica lui, comoara sufletului. Si, in incercarea de a-i fi cat mai aproape, unele mame care au baieti se intreaba: “Cum as putea sa-l inteleg mai bine pe baiatul meu”?
In mod instinctiv, o mama intelege mai bine modul de gandire al fiicei sale, pe cand gandirea unui baiat este ceva mai greu de inteles pentru o mama. De ce? Iata cateva moduri de comportare a baietilor si explicatiile aferente, linistitoare pentru mamele, puse la incercare in ghicirea originii unor astfel de comportamente ale baietilor lor dragi.

Inca din perioada copilariei, dezvoltarea baietilor este influentata de hormonii masculini care, dupa cum s-a demonstat, influenteaza nu numai in fizicul ci si psihicul baietilor. Pe langa aceste procese strict biologice, o importanta deosebita inca de la varste fragede o are educatia primita acasa sau in societate.

Inteligenta emotionala a copilului
Inca de la nastere, un copil va fi educat “ca fata” sau “ca baiat”, in functie de sex. Aceste modele de educatie si comportament vor fi intarite in cursul vietii, de catre parinti, educatori, profesori si in general de toata societatea.

Inteligenta emotionala - influentata de cultura societatii

Dupa cum spunea printre altele, un profesor de la Harvard “in cultura moderna un baiat trebuie sa reprezinte sexul tare, sa fie puternic si sa nu-i fie frica niciodata”.

Aceste norme ale societatii influenteaza felul in care baietii de orice varsta isi exteriorizeaza gandurile si sentimentele si explica faptul ca uneori mamele nu inteleg prea bine modul de gandire si comportare al baietilor lor.

Un baietel nestapanit si agresiv?
Aproape nici o mama nu este surprinsa de energia imensa a baietilor, dar apare si intrebarea fireasca, daca acest comportament agresiv nu va deveni permanent la maturitate.
Majoritatea baietilor iubesc sporturile violente (rugby, hochei, box, karate, etc.) dar practicarea aceastora nu inseamna ca vor avea un comportament violent ca adulti.
Chiar daca parintii vor fi impresionati sa-si vada baiatul batut (la propriu si la figurat) de echipa adversa la hochei pentru prima data, acest tip de violenta competitionala are avantajele sale. Baietii invata sa-si cunoasca limitele proprii de agresivitate (cat de departe pot merge cu aceasta fara a fi raniti) si totusi sa-si respecte adversarii.

Fantezii violente?
Agresivitatea fizica a baietilor este uneori completata de fantezii violente. Alarmate de comportamentul agresiv al baietilor lor la cresa/gradinita/scoala, mamele reduc acasa numarul jucariilor/jocurilor/casetelor video care implica violenta sperand sa nu stimuleze comportamentul agresiv al copiilor. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu aceste mame vor descoperi ca nu pot sa stapaneasca fantezia copilului lor.
Unii parinti se arata ingrjorati si cand copilul deseneaza tancuri, bombe care explodeaza etc. sau cand “isi tortureaza” soldatii de jucarie. Insa, in opinia majoritatii psihologilor parintii nu ar trebui sa-si faca prea multe griji in privinta asta, caci “daca toti copiii care s-au jucat cu pistoale de plastic ar deveni adulti violenti atunci ar trebui sa purtam veste antiglont zi si noapte”. In plus, fanteziile, chiar si violentele isi au rolul lor in viata copiilor, care invata sa stabileasca in mod clar diferenta intre realitate si fantezie.
Joaca cu alti copii, chiar si de-a “cowboy-ii si indienii”, de-a razboiul etc., le dezvolta copiilor capacitatea de cooperare, de a crea impreuna cu altii o poveste/fantezie si de a intelege/dezvolta valori umane cum ar fi curajul, bunatatea, generozitatea, dreptatea, etc.

Un copil “inchis”
O fetita care are probleme se arunca in general in bratele mamei si dintr-o suflare i-a si povestit ceea ce o supara, dar cu baietii lucrurile nu sunt decat rareori asa. Baietii incearca sa “tina totul in ei” ca sa nu fie considerati slabi si tratati ca niste copii mici.

Baiatul este de obicei interiorizat

Daca vreti sa stiti ce-i cu baiatul dvs. psihologii recomanda sa o aflati in mod indirect. Daca fetele/femeile se privesc in ochi cand au ceva sa-si spuna, chiar si de factura intima, baietii/barbatii obisnuiesc sa-si vorbeasca unul altuia fara sa se priveasca in ochi.
Baietii/barbatii vorbesc despre cele mai intime/personale probleme in timpul unei alte activitati, de exemplu cand se uita impreuna la un meci de fotbal. In mod aproape similar puteti proceda si dvs. cu baiatul dvs. cand vedeti ca are probleme pe care nu vrea sa le marturiseasca. In loc sa-l bombardati cu intrebari, mai bine iesiti la o plimbare cu bicicleta impreuna sau, daca va pricepeti, faceti-va de lucru impreuna la masina/bicicleta etc. si veti vedea cum pe bucatele intreaga problema iese la iveala.

Greu de convins/invins

In general, fetele/femeile pot fi mai usor convinse cand se apeleaza la sentimentele lor si stiu sa fie mai diplomate. Baietii, din contra, prefera lucrurile concrete, “cred in sinceritate si spun exact ce gandesc”, fara prea multa diplomatie. Si in plus, isi pierd destul de repede interesul pentru orice lucru, asa ca mamele trebuie sa stie cum sa-i “convinga/invinga”.

Un dialog inovativ

Daca baiatul dvs. nu se tine de promisiunea facuta de a nu mai sparge geamurile vecinilor, gasiti o modalitate mai creativa de convingere, nu mai apelati la clasicele pedepse.

Iata ce a facut o mama exasperata de sariturile baietelului de pe masa pe canapea. Intr-o zi a scris un bilet si l-a lasat pe canapea. “Am crezut ca suntem prieteni si tu ai sarit pe mine pana mi-ai rupt un arc. Vad ca nu prea-ti pasa de mine, asa ca de azi nu ne mai jucam impreuna. Semnat: Canapeaua”. Copilul a ras, dar apoi s-a tinut de promisiunea de a nu mai sari pe canapea.

In ciuda tuturor grijilor, durerilor de cap, problemelor, etc. pe care le dau in plus baietii, legatura intre mame si baietii lor este extrem de puternica, asa ca incercati sa-i intelegeti pe ai dvs. si veti avea parte de infinit mai multe satisactii decat probleme.

Crizele de isterie ale copilului

Cum poate incepe o criza de isterie?

Poate ca intr-un anumit moment va bucurati impreuna cu copilul de masa la restaurant, iar in clipa urmatoare protesteaza, scanceste si tipa cat il tin plamanii din cauza ca i s-a indoit paiul din paharul cu suc. Apar scene de groaza, zbieraturi, lacrimi mari de crocodil si multa energie depusa. Pare de ne-oprit.

Mai ales copiii intre 1 si 3 ani sunt predispusi unor astfel de episoade.

Crizele de isterie sunt reactii de frustrare


Desi v-ar putea ingrijora posibilitatea de a creste un mic tiran, linistiti-va – la aceasta varsta, este putin probabil sa faca o criza de isterie numai pentru a fi manipulativ. Mai probabil, are o cadere ca reactie a frustrarii.

Claire B. Kopp, profesor de psihologie comportamentala aplicata la California's Claremont Graduate University, atribuie o mare parte a problemei dezvoltarii neuniforme a limbajului.

„Bebelusii incep sa inteleaga mult mai multe dintre cuvintele pe care le aud, insa aptitudinile lor de a le exprima sunt atat de limitate“, spune ea. Cand copilul nu poate exprima ce simte sau ce doreste, ii creste frustrarea.

Ce trebuie sa faceti in timpul unei crize de isterie?

In primul rand, nu va pierdeti calmul. O criza de isterie nu este un lucru prea placut de vazut.

In afara de faptul ca da din picioare, tipa sau se arunca pe jos, copilul poate avea in repertoriu urmatoarele manifestari: sa arunce obiecte, sa loveasca si chiar sa-si tina respiratia pana devine albastru.

Cand copilul este in toiul crizei de isterie, este putin probabil sa asculte argumente rationale, desi va raspunde – in mod negativ – la tipetele sau amenintarile dumneavoastra.

„Am descoperit ca, pe masura ce tipam mai tare la Andrei sa se opreasca, devenea si mai nestapanit“, spune mama unui copil de 2 ani. In schimb, a descoperit ca ceea ce functioneaza este sa se aseze si sa stea cu el pana ii trece furia.


Nu il lasati singur in timpul unei crize de isterie


Este o buna idee sa stati cu copilul in timpul crizei sale de isterie. Oricand de tentant vi s-ar parea sa iesiti repede din camera, el s-ar putea simti abandonat. Furtuna emotionala prin care trece poate fi inspaimantatoare pentru el, si va aprecia faptul ca va aflati in preajma lui. Unii experti recomanda sa ridicati copilul si sa-l tineti in brate daca se poate (adica daca nu se zbate prea tare), spunand ca va considera reconfortanta imbratisarea dumneavoastra. Insa altii spun ca este mai bine sa ignorati criza pana cand se calmeaza copilul, in loc de a-i rasplati comportarea negativa. Prin incercari repetate, veti afla care abordare este cea potrivita pentru copilul dumneavoastra.

Nu cedati si nu negociati in timpul unei crize de isterie

Amintiti-va ca dumneavoastra sunteti adultul. Indiferent cat de mult continua criza, nu cedati unor cereri absurde, nici nu negociati cu copilul care tipa. Mai ales daca sunteti in public, este foarte tentant sa cedati ca si metoda de a incheia episodul. Incercati sa nu va faceti griji despre ceea ce cred altii – orice parinte a trecut prin asta.

Cedand nu veti face decat sa invatati copilul ca o criza este o metoda buna de a obtine ce doreste si sa pregatiti terenul pentru viitoare probleme de comportament. In afara de asta, copilul dumneavoastra este deja speriat de faptul ca si-a pierdut controlul. Ultimul lucru pe care are nevoie este sa-l simta este ca si dumneavoastra ati pierdut controlul asupra situatiei.

Daca intrece masura?


In cazul in care izbucnirea copilului ajunge in punctul in care loveste oameni sau animale, arunca obiecte sau tipa nonstop, luati-l si duceti-l intr-un loc sigur, cum ar fi camera lui. Explicati-i de ce se afla acolo si spuneti-i ca veti ramane cu el pana cand inceteaza sa se mai poarte rau. Daca va aflati intr-un loc public – un loc in care se produc cel mai adesea crizele de isterie – pregatiti-va sa plecati impreuna cu copilul pana cand se calmeaza.

Telefoanele mobile...daunatoare pentru copii sub 12 ani

Ce spun specialistii despre folosirea telefoanelor mobile la copii?
Riscuri mari? Un avertisment emis de guvernul britanic arata ca parintii nu ar trebui sa le dea copiilor telefoane mobile inainte de a implini 12 ani. Copiii nu trebuie sa foloseasca telefoane mobile, conform avertismentelor guvernului britanic.
Specialistii au declarat ca despre copii ca nu sunt mici adulti si ca nu ar trebui sa li se dea telefoane mobile inainte de a implini cel putin 12 ani.

Chiar si asa, adolescentii ar trebui sa-si foloseasca mobilele mai degraba pentru a trimite mesaje text decat pentru a vorbi, adauga medicii.

Radiatiile exista.
Desi nu exista dovezi conform carora copiii ar fi mai sensibili decat adultii la radiatiile emise de telefoanele mobile, aceasta posibilitate nu poate fi eliminata. Profesorul Challis, fostul sef al organizatiei finantate de guvern Mobile Telecommunications and Health Research programme (MTHR), din Marea Britanie, a spus:

...cred ca riscurile sunt plauzibile deoarece sistemul imunitar al copiilor este inca in dezvoltare si stim ca ei sunt mai sensibili la multe alte lucruri, de exemplu la radiatiile ultraviolete. Daca un copil este expus luminii excesive a soarelui, are un risc mult mai mare de a face cancer al pielii decat un adult expus la aceeasi cantitate de radiatii. Ei sunt mult mai sensibili la poluanti. Se crede ca ei sunt expusi unui risc mai mare din acest punct de vedere.

El a spus ca isi da seama ca unii parinti se simt mai linistiti daca le dau copiilor un telefon mobil.
Insa a adaugat: nu vad de ce un parinte nu ar fi mai ferm cu copilul si i-ar explica faptul ca exista motive pentru care nu este o idee buna sa aiba telefon mobil, in afara cazului in care exista motive speciale legate de siguranta.

Ingrijirea parului copiilor

Copiii sunt mai sanatosi decat adultii. Organismul lor se regenereaza mult mai repede si nu este intoxicat de o alimentatie defectuoasa, vicii nenumarate sau stres permanent.

Si totusi, copiii sunt mult mai sensibili decat adultii si necesita o ingrijire mult mai atenta din partea parintilor. Mai ales in ceea ce priveste podoaba lor capilara, adesea formata din par fin.
Atunci cand sunt de varsta mica aproape toti copiii au parul frumos si sanatos. Secretia de sebum fiind foarte redusa parul lor fin nu necesita decat o spalare pe saptamana si nu se ingrasa inutil.

In ce consta ingrijirea eficienta a parului delicat al copiilor?

- Tuns regulat
Chiar daca ai impresia ca varfurile nu sunt deloc tocite si firul de par are un aspect sanatos, tunderea regulata a varfurilor mentine sanatatea podoabei capilare. Nu este nevoie decat de 1 cm luat din varfuri, odata la 2 luni.

- Pieptanare neagresiva
Parul copiilor poate fi lins si usor de pieptanat, insa la fel de usor poate fi foarte cret, cu fir aspru si predispun la incalceala. Mai ales daca nu ai deprins obiceiul de a-i prinde parul strans atunci cand se duce afara, la joaca.

Pieptanatul parului incurcat, in acest caz, devine un chin, atat pentru tine, ca mamica, cat mai ales pentru copil, care va ajunge sa perceapa operatiunea drept o adevarata corvoada.

Solutia cea mai la indemana este folosirea unei banderole care ajuta la domolirea parului cat copilul este la joaca, iar inainte cu 10 minute de pieptanare, folosirea unui spray cu rol de descalcire a firelor incurcate. O alta solutie ar fi pieptanarea parului doar la baie, avand parul ud si dat cu balsam de par.

- Samponare delicata
Parul copiilor este sensibil si de aceea curatarea acestuia necesita produse delicate cu structura firului de par. Niciodata nu se va folosi sampon pentru adulti la spalarea parului copilului, iar in ceea ce priveste samponul pentru copii trebuie avut in vedere si un alt aspect: sa nu fie iritant pentru ochii lor sensibili.

De asemenea, samponarea nu trebuie sa fie agresiva cu firul de par, nu se va insista cu masarea scalpului iar limpezirea trebuie facuta fara rabat.

Sfaturi pentru mamici de fete

Calitatea de mama este una din cele mai frumoase experiente din viata unei femei.
Este de asemenea si o imensa responsabilitate in ceea ce priveste educatia si caracterul adultului de mai tarziu.
Iata cateva sfaturi pentru ca mamicile de fete sa stie ca isi indeplinesc corect indatorirea de parinte:

- Descopera-i nevoile afective si implineste-i-le. Indeamna-l si pe tata sa o ia in brate si sa ii ofere siguranta langa el. Fetitele care nu au parte de siguranta afectiva in copilarie, vor fugi mai repede in bratele baietilor.

- Incurajeaza-i creativitatea. Este ocazia potrivita ca o fetita sa-si dezvolte capacitatea de a asorta culori, si elemente. Orice aptitudine artistica ar avea, pune-o in valoare.

- Da-i voie sa fie ea insasi, nu ii spune ce are voie sa faca o fata si ce nu dupa conceptiile bunicii. Daca este pasionata de tabere, las-o sa plece in cat mai multe.

- Petrece timp cu ea, discutand diverse probleme. Incepand cu adolescenta, impartaseste-i micile tale griji, ea ar putea in felul acesta sa simta ca poate avea incredere sa impartaseasca la randul ei trairile cu care se confrunta.

- Urmareste-o indeaproape in timpul activitatilor si incurajeaz-o in domeniile in care exceleaza.

- Nu o critica in fata prietenelor sau pe strada, trateaz-o a pe o egala si ca pe o domnisoara in devenire.

- Fii un model pentru ea in activitatile casnice, in munca, in dragostea pe care o arati sotului, mai tarziu te va urma si ea.

Joburi nestresante si bine platite

Daca te numeri printre miile de oameni care isi cauta un loc de munca la ora actuala, probabil ca visezi la un job bine platit, dar care sa nu te solicite foarte mult. Suna prea bine ca sa fie adevarat... sau nu?

Chiar nu trebuie sa fii neurochirurg, pilot sau broker ca sa aduci acasa tona de bani, ci exista si alte meserii bine platite si usoare in acelasi timp.

Maseuza

Meseria de maseur este una extrem de relaxanta pentru majoritatea practicienilor, iar tu te potiu numara printre ei daca, bineinteles, nu te deranjeaza sa mangai spatele unui strain. Ca maseuza vei lucra singura, iti vei face singura programul, toti banii castigati vor fi ai tai, iar in plus vei beneficia si de aromele antistres ale lumanarilor si uleiurilor terapeutice. Gandeste-te un pic: toata ziua nu vei auzi decat o muzica relaxanta si sunetul linistitor al valurilor marii... suna bine, nu-i asa?

Fizioterapeut
Desi fizioterapeutii sunt incadrati in sistemul medical, ei se bucura de cateva avantaje unice fata de alti medici si asistente. In primul rand, fizioterapeutii au programul flexibil si nu lucreaza noaptea, si in al doilea rand, ei lucreaza foarte mult si pe cont propriu, adica nu au un sef care sa le respire in ceafa in timp ce lucreaza.

Inginer software

Daca esti un tocilar cu simt tehnic si cauti o cariera nestresanta, alege drumul ingineriei de soft. Inginerii software proiecteaza si testeaza o varietate de software-uri, de la jocuri pe computer pana la sisteme de operare si aplicatii business. In zilele noastre, multi dintre ei lucreaza de acasa, deoarece treaba lor poate fi facuta de oriunde.

Traducator tehnic
In aceasta epoca high-tech se nasc gadget-uri noi aproape zilnic, si cineva trebuie sa scrie despre ele. Aici apare munca traducatorului tehnic. Desi uneori el se confrunta cu deadline-uri, in general are un program flexibil si un spatiu de munca linistit si confortabil. Deoarece traducatorii nu au nevoie decat de telefon si computer, ei lucreaza de obicei de acasa.

Autor articol:Nuage

duminică, 30 mai 2010

Caderea parului...cauze & tratament

Durata de viata a unui fir de par este limitata. Parul se misca in radacina timp de 2-4 luni si apoi cade lasand loc altui fir. Capul pierde in mod normal cca 100 fire/ zi. Daca observam o cadere excesiva timp de 3 zile fara a-l spala, calculand 3 zile dupa a 2 a zi de la spalare si firul este insotit de radacina, atunci se ridica problema unei cauze interne.

Caderile excesive de par pot duce la aparitia calvitiei (cheliei) la barbati, iar la femei la caderi difuze.

Iata unii din factorii care duc la caderea parului:
•hormonii
•anticonceptionalele
•alimentatia
•stresul
•boala
•medicamentele
•razele solare
•fibroza (este procesul de intarire a fibrelor tesutului din jurul radacinii, care nu se mai alimenteaza, generand caderea parului)

Tratamente curative:


•MIDOLLOS- PLACENTA SERICAL (Kaloos)- cu vitamine, saruri, minerale, extracte de grau, maduva de bambus; revitalizeaza parul dupa decolorari, permanent, tinand cu succes locul tratamentului pe baza de placenta animala
•CAROTA SERICAL (Kallos)- cu ulei de in, folosita pentru par gras
•FRUTTA SERICAL (Kallos)- cu hidroacizi naturali proveniti din fructe si legume; este recomandat parului nevopsit.
•KLORANE- sub forma de sampon; combate mancarimile, matreata abundenta, continand ingredienti activi cu efect astringent si antiseptic.

Tratamente naturiste:

•contra caderii parului:

2 linguri ulei de masline + 1 galbenus de ou + cateva picaturi de lamaie (o fiola de vit. C care intareste parul); acestea omogenizate se aplica pe parul curat, se acopera cu o casca de baie si se sta 45 min. dupa care se spala cu sampon;

•contra caderii parului si a matretii:
500 gr. Praf de cedru (de la Plafar) + 2 galbenusuri de ou ( in functie de lungimea parului) + cateva picaturi de lamaie.
Se adauga pe radacini 15 min., iar apoi se samponeaza; se repeta o data pe saptamana/ 3 ori pe luna;

•pentru un aspect al parului mai des si mai lucios:

1 galbenus de ou +1/2 pahar de chefir sau sana +1 ceapa rasa fin + putin alcool alimentar.
Se aplica pe par si se lasa 2 ore; se samponeaza si nu se usuca cu foehnul; se repeta de 3 ori pe luna.

•pentru par subtire si vatamat:
balsam+ 2 linguri smantana+1/2 lingura de ulei de germeni de grau + 1 lingura suc de lamaie.
Se omogenizeaza si se intinde pe parul umed dupa spalare, se acopera cu o casca de baie, se sta 15 min. si apoi se clateste; se aplica 1 data pe saptamana.