Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

joi, 3 iunie 2010

Vitamina D ... vitamina miraculoasa

De ce ar fi o simpla vitamina miraculoasa? Ce puteri de-a dreptul extraordinare ar putea sa aiba ea incat sa o declaram miraculoasa? Raspunsul corect: rolul pe care il joaca in functionarea sistemului imunitar. Cu sistemul imunitar nu-i de gluma. Daca el lucreaza in interesul tau, norocul tau. Esti aparat in fata diverselor boli, gripe, raceli. Daca nu, lucrurile nu vor sta tocmai bine pentru tine, mai ales in anotimpul asta.

Vitamina D este esentiala pentru functionarea sistemului imunitar. Ea stimuleaza functia imuna si distruge microorganismele care invadeaza organismul uman. Acest lucru il spun chiar cercetatorii de la Oregon State University. Nevoia de a ne mentine nivelul potrivit de vitamina D apare, prin urmare, ca fiind de o importanta maxima.

Raspunsul organismului in fata atacului microbilor este strans legat de cantitatea adecvata de vitamina D. Studiul acelorasi cercetatori de la Oregon State University afirma cu tarie ca o cantitate prea mica de vitamina D in organism te transforma in tinta perfecta a gripelor (A(H1N1) sau de alt tip). In absenta acestei vitamine, sistemul imunitar nu isi va putea face datoria, gripele, mai ales in sezonul rece, fiind unele dintre primele consecinte pe care le vei observa pe propria piele. In lupta impotriva gripelor care ne dau de cap in aceasta perioada avem nevoie de vitamina D, somn bun, hidratare cu apa curata si nutritie sanatoasa. Nicio reactie adversa, niciun efect nedorit survenit in timp.

Daca te numeri printre cei care opteaza pentru intarirea sistemului imunitar ca mijloc de aparare impotriva bolilor, afla ca vitamina D iti poate da o mana de ajutor de-a dreptul uriasa.

Vitamina D nu este dificil de procurat. In primul rand corpul tau o produce atunci cand stai la soare. Apoi, o poti gasi in diferite alimente si nu in ultimul rand in suplimentele care o contin.

Scurta prezentare
Vitamina D se recomanda singura prin proprietatile care o caracterizeaza. Este imposibil sa nu stii ca ea are grija de oasele si inima ta. In plus, ar trebui sa mai stii ca ea te apara de cancer, diabet, artrita reumatoida, boli autoimune.

Vitamina D ajuta la asimiliarea calciului si a fosforului, mentine densitatea osoasa, previne osteoporoza. Previne instalarea rahitismului, a depresiei, a maladiei Alzheimer, asigura o functionare buna a tiroidei, paratiroidei si a hipofizei. In acelasi timp, te ajuta in lupta cu bolile infectioase. Regleaza ritmul cardiac. Este indicata in tetanie, reumatism, acnee, eczema, oboseala, stres, crampe musculare, bronsita, hemoragii nazale, graviditate. Este contraindicata, insa, in litiaza renala, nefrite, procese degenerative cardiovasculare.

Eficacitatea vitaminei D este optimizata de prezenta vitaminelor A si C, precum si de calciu si fosfor.

Administrare
Carenta de vitamina D este o problema generala. Aproximativ jumatate dintre femei nu asimileaza necesarul de vitamina D in mod natural. Si tot jumatate, de data aceasta din intreaga populatie, prezinta un nivel nesatisfacator al vitaminei D in organism. Aportul necesar zilnic recomandat este de 10-20 mg. Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de 20 mg, copiii 10-15 micrograme.

La copiii de pana in doi ani, carenta de vitamina D conduce la rahitism. Oasele craniului se inmoaie, fontanela frontala se inchide mai tarziu, oasele laterale devin proeminente. Pentru a preveni acest pericol, nou nascutilor li se administreaza zilnic vitamina D incepand cu ziua a 14-a de viata si pana la varsta de 18 luni.

Administrarea vitaminei D trebuie facuta cu atentie, excesul putand sa provoace diverse neplaceri: de la agitatie, greata, sete, anorexie, urinari dese, pana la depunerea unor cantitati mari de calciu in rinichi, plamani, inima, ficat, stomac, vase sangvine.

Mai bine sa prevenim decat sa tratam
Pentru a preveni lipsa vitaminei D este indicat consumul de alimente care o contin, precum si expunerea la soare.

Producerea de vitamina D pe cale cutanata reprezinta principala modalitate de obtinere. Trebuie retinut faptul ca aceasta producere interna scade odata cu inaintarea in varsta, ajungandu-se ca la varsta de 70 de ani aceasta sa fie cu 50% mai mica decat cea de la 20 de ani.

Alimentele pe care le includem in alimentatia noastra zilnica nu sunt foarte bogate din pacate in vitamina D. Iata cateva dintre alimentele care pot aduce prin consumul lor un ajutor in acest sens: peste gras, untura de peste, ficat, lapte de vaca, de soia, galbenus de ou, unt, lactate nedegresate.
Aportul de vitamina D poate fi completat cu suplimente vitaminice. De untura de peste ce ai spune?
Intr-un anotimp in care sustem asaltati de raceli si gripe, dar si intr-o perioada in care a fi sanatos este o chestiune de optiune, alege sa iti intaresti sistemul imunitar. Vitamina D iti poate fi un bun aliat.

Articol realizat de Anca Neagoe