Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

vineri, 11 iunie 2010

Insolatia la copii

Vara, mare, plaja, balaceala in apa sau plimbari lungi prin parc – metereologii anunta o vara extrem de calduroasa. In conditiile acestea, este important sa ai grija de principalul „dusman” al copiilor pe timp de vara – insolatia.

Expunerea indelungata la temperaturi ridicate duce la insolatie. Ce inseamna insa aceasta?

In mod normal, corpul elimina excesul de caldura cu ajutorul transpiratiei, expirarea aerului cald si cresterea fluxului sangvin. Atunci cand sistemul de termoreglare al corpului nu mai face fata datorita caldurii excesive, se instaleaza insolatia. Temperatura interna creste si apar leziunile la nivel cerebral si la nivelul altor organe.

Simptome ale insolatiei

* Copilul se simte ametit sau obosit.
* Atunci cand afara este foarte cald si daca este expus razelor solare, copilul acuza dureri de cap.
* Absenta transpiratiei
* Respiratie rapida
* Piele uscata, rosie si fierbinte
* Aparitia eruptiilor la nivelul extremitatilor, maini, picioare, scalp
* Temperatura ridicata a corpului
* Stari de voma
* Crampe musculare

Intr-o faza mai avansata, copilul poate deveni inconstient, fiind confuz, ametit sau delirand. Daca in etapele anterioare pielea era umeda datorita eforturilor corpului de a transpira, in aceasta etapa, pielea devine uscata. In aceasta situatie, copilul poate prezenta riscul de deces, asa ca este neaparat nevoie sa chemi salvarea, copilul avand nevoie de tratament intensiv administrat in spital.

Cum previi insolatia

In primul rand, evita expunerea copilului la soare la orele amiezii, mai ales atunci cand termometrul inregistreaza temperaturi ridicate. Intre orele, 12 si 17 evita sa iesi cu copilul la plimbare.
Aplica-i pe fata si pe corp o crema de protectie solara pentru copii, chiar si atunci cand mergeti doar la o plimbare.
Imbraca-l pe copil cu haine lejere, deschise la culoare si nu uita ca este obligatoriu ca micutul sa poarte si o palarioara sau o sapca.
Ofera-i in mod regulat cat mai multa apa; evita insa bauturile dulci.

Masuri de prim-ajutor

In cazul in care copilul tau a inceput sa se simta rau datorita expunerii la soare, poti lua cateva masuri de prim-ajutor.

* Retrageti-va la un loc umbros si racoros.
* Ofera-i cat mai multe lichide, in cantitati mici, insa in mod constant.
* Administreaza-i comprese reci pentru a scadea febra.
* Maseaza-i extremitatile, pentru a-i asigura o buna circulatie sanguina.
* Maseaza-i tot corpul cu o lotiune dupa plaja, in cazul arsurilor de piele.
* Daca starea acestuia se inrautateste, cheama salvarea.


Sursa foto: polariscottage.com
Articol realizat de Dana Spataru

Invata sa fii optimist

Vrei sa traiesti mai mult, sa te bucuri de o sanatate mai buna, sa atragi succes in viata ta si sa ai mai multi prieteni?
E timpul sa inveti sa fii optimist, chiar daca nu ai o predispozitie nativa in aceasta directie.


Jumatatea plina a paharului versus jumatatea goala a aceluiasi pahar

Daca un optimist vede problemele ca fiind delimitate temporar iar cauzele acestor probleme ca nefiind strict legate de el, pesimistul pleaca de la premiza ca evenimentele mai putin dorite se intampla des si dureaza mult iar el nu poate face nimic pentru a schimba acest lucru. Pesimistul si asuma inclusiv ‘responsabilitatea’ pe care nu o are si crede ca merita ce i se intampla; optimistul, pe de alta parte, crede ca mare parte din evenimentele nedorite pot fi preintampinate cu efortul si abilitatile necesare.

Se pare ca 60% din optimismul sau pesimismul nostru e dictat genetic insa avem la dispozitie un procent de 40% pe care il putem modela, in functie de surplusul de optimism sau pesimism cu care suntem inzestrati.

Iti propun mai jos cativa pasi de baza pe care trebuie sa ii faci pentru a invata sa fii optimist:

Identifica si separa gandurile si sentimentele pe care le ai in momentul in care ti se intampla ceva mai putin placut


Felul in care resimti lucrurile care ti se intampla e strans legat de modalitatea in care treci prin filtrul ratiunii evenimentele. Incearca sa analizezi de fiecare data tendinta ta de a reactiona in situatii mai putin placute si felul in care se influenteaza tiparele de gandire si sentimentele pe care le ai fata de anumite probleme. De fiecare data repeti acelasi tipar de comportament? Schimba maniera de interpretare a lucrurilor, gaseste explicatii mai rationale si mai putin deterministe si asociaza-le sentimentele aferente. Daca nu reusesti altfel, autosugestia iti poate fi de folos.

Gaseste explicatii optimiste pentru lucrurile mai putin bune care ti se intampla


Tututor ni se intampla si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Spre deosebire de persoanele pesimiste, optimistii gasesc explicatii care le afecteaza mai putin sau deloc stima de sine.

Ti s-a intamplat ceva mai putin placut? Gaseste macar 2 lucruri pe care le poti invata din respectiva situatie. Nu lasa nicio intamplare negativa sa treaca pe langa tine, fara sa inveti ceva sau fara sa reusesti sa dai conotatii amuzante unor cadre din scenariul derulat, astfel incat sa ai un motiv in plus sa iti spui ca data viitoare va fi mai bine sau ca macar ai gasit ceva amuzant, in ciuda dificultatilor prin care ai trecut.

Focalizeaza-te pe lucrurile bune

Se spune ca pentru a estompa efectele unui lucru mai putin placut sunt necesare 3 lucruri bune. Obisnuieste-te sa identifici usor lucrurile bune, pentru a te putea bucura de beneficiile aduse de acestea. Scrie la sfarsitul zilei 3 lucruri bune care ti s-au intamplat in ziua respectiva si formeaza-ti obiceiul de a cauta aceste lucruri pe parcursul zilei. Desi la inceput va fi mai dificil, vei vedea ca la un moment dat vei gasi mai mult de 3 lucruri care te-au facut sa zambesti, te-au bucurat sau ti-au fost favorabile…

Cand ai nevoie de o oaza de optimism, incearca sa reconstitui momentele in care te-ai simtit optimist, pentru a putea beneficia de energia pozitiva asociata acelor clipe.

Incepe-ti ziua cu dreptul


Oricat de mic ar putea parea pasul acesta, felul in care iti incepi ziua iti modeleaza tonusul pe care il vei avea de-a lungul orelor care ti se astern in fata.

Trezeste-te mai devreme pentru a avea timp sa iti bei cafeaua sau ceaiul ascultand muzica preferata sau pentru a te plimba prin parc. Ia-ti marja necesara pentru a face exercitii sau pentru a te hotari care e tinuta care te pune in valoare si in care te vei simti excelent in ziua respectiva.

Planifica-ti ce ai de facut inca de dimineata, inarmeaza-te cu multa rabdare si zambete si pregateste-te pentru o zi mai plina de optimism ca cea anterioara.

Persevereaza


Schimbarea nu e usoara si trebuie sa ai rabdare cu tine cand vine vorba de a adopta o alta perspectiva in viata ta. Totul e sa crezi ca nu e imposibil si sa te focalizezi pe schimbari mici si pe urmarirea implementarii acestor schimbari. Cum vei fi peste o saptamana, o luna sau un an depinde de felul in care vei invata sa fii optimist.

Tu ce crezi?

De ce ingrediente are nevoie un pesimist sa invete sa fie optimist?


Articol realizat de Antonia Marinescu
Foto: shineanthology.wordpress.com

Limbajul obscen la copii

Copiii se afla in faza de invatare, iar unul dintre procedeele prin care acumuleaza noi cunostinte lingvistice este repetitia. Din pacate insa, pe la urechile copilului tau au trecut si cuvinte oscene, asa ca micutul tau a inceput sa vorbeasca urat. Cum poti sa il dezveti pe copil de astfel de obiceiuri?

Chiar daca tu te abtii sa nu folosesti un limbaj obscen in fata copilului, nu il vei putea feri intotdeauna de astfel de cuvinte. Intotdeauna va exista un copil la scoala sau la gradinita care va veni cu astfel de informatii, vreun om pe strada care sa vorbeasca mai „colorat” sau vreun program la televizor care "scapa" cuvinte obscene.

De ce copilul foloseste un limbaj obscen?

Vrea sa se integreze in grup
La gradinita sau la scoala, este foate posibil ca micutul tau sa auda astfel dcuvinte in grupul de prieteni. Dorind sa se integreze, preia limbajul obscen la colegilor.

Nu stie ce inseamna limbajul obscen

Copill tau repeta de multe ori ce aude, iar cuvintele obscene nu fac exceptie, mai ales la un copil mic, care nu isi da seama de semnificatia acestora sau de reactia pe care o va provoca in tine daca va rosti aceste cuvinte in fata ta.

Este nemultumit

Copilul tau este nemultumit si vrea sa te socheze folosind un limbaj obscen. Isi manifesta astfel independenta si stie cum sa iti atraga atentia.

Ce faci daca micutul tau foloseste un limbaj obscen


Atrage-i atentia

Un mod gresit de a incepe o conversatie despre limbajul obscen folosit de copil este sa il pui sa repete ce a zis la gradinita sau in grupul de prieteni. Din start il vei incuraja sa memoreze acele cuvinte.

De asemenea, daca ti se pare amuzant si razi atunci cand copilul vorbeste urat, micutul nu va face decat sa continue sa vorbeasca in acel mod, chiar daca nu isi da seama ce spune.

Primul pas este o discutie serioasa. Priveste-l in ochi si cu fermitate explica-i faptul ca nu ar trebui sa foloseasca acel cuvant din nou. Intreaba-l daca a inteles ce i-ai spus si pune-l sa repete. Nu te enerva insa, nu fi suparat si nu tipa la copil; daca iti vei pierde calmul, copilul se va folosi de aceste cuvinte in momentele in care vrea te provoace, sa iti capteze atentia sau sa te enerveze.

Ignora-l
Daca vei reactiona exagerat la tot ceea ce spune copilul tau, atunci acesta va fi indemnat sa le foloseasca din nou, pentru ca va intelege cum sa iti atraga atentia, fie si intr-un mod negativ. Daca il vei ignora, limbajul obscen nu i se va mai parea atat de interesant.

Lauda-l pentru comportamentul pozitiv
Daca observi ca micutul incepe sa se corecteze singur, atunci lauda-i comportamentul. Ofera-i o mica rasplata atunci cand observi ca si-a imbunatatit limbajul.

Controleaza mediul in care in care traieste
Fii atent la limbajul folosit in familie si la cel al colegilor din anturaj. Incearca sa controlezi acest mediu. Vorbeste cu parintii copiilor care folosesc un limbaj obscen in grupul de joaca si atrage-le atentia asupra acestui lucru. De asemenea, fii atent la cotinutul de la televizor si internet. Poarta o discutie cu persoanele care il au in grija pe copil si mentioneaza-le sa foloseasca un limbaj decent atunci cand sunt in preajma micutului.

Articol realizat de Dana Spataru

joi, 10 iunie 2010

Ce nu poate o femeie sa inteleaga la un barbat

De ce iti spune ultimul “te iubesc” si uita primul.

De ce isi doreste dintotdeauna sa-si intemeieze o familie, dar niciodata “acum”.

De ce isi doreste tot timpul iubirea absoluta, dar nu se simte niciodata pregatit pentru ea.

De ce vaneaza daca habar nu are de ceea ce o sa faca cu vanatul sau.

De ce intotdeauna te vrea inapoi si iti implora prezenta atunci cand iti este indiferent si nu mai il vrei inapoi.

De ce atunci cand vrea sa paraseasca o femeie, paraseste convins ca a facut bine si... atat. Nu explicatii, nu bilete de adio, nu lacrimi, nu remuscari, nu regrete, nu priviri peste umeri, ci constientizand ca pentru toate exista un sfarsit.Ce nu poate o femeie sa inteleaga la un barbat

De ce ritualurile de cucerire sunt intotdeauna aceleasi daca femeile vizate sunt atat de diferite.

De ce pretinde dragostea intreaga de la tine, dar o da in schimb pe bucati.

De ce intotdeauna iti spune ca vrea iubirea adevarata de la tine, dar anteiubire profunda nu gaseste deloc deplasat un sex ca in povesti.

De ce vrea langa el o femeie independenta, dar zi de zi abordeaza un comportament care sa-ti induca dependenta.

De ce intelege “da” spus cu jumatate de gura cand spui “nu” cu toata convingerea.

De ce se face foc si para cand te plangi prietenei cele mai bune, dar da detalii picante despre viata intima la o bere cu amicii.

De ce sustine ca nu il sperie singuratatea cand tot timpul va cauta sa aiba o femeie alaturi doar pentru a nu fi singur.

De ce femeia care insala este o ticaloasa pacatoasa care nu poate fi iertata in veci, iar barbatul care insala trebuie iertat. A calcat stramb alaturi de un trup pe care trupul sau nu l-a putut refuza...

De ce sustine cu atata tarie ca este puternic si nu plange niciodata, iar la primul pahar cu bere il apuca nostalgiile tineretii si copilariile iubirii.

De ce iti spune ca esti cea mai minunata femeie de pe pamant si singura care conteaza, insa intotdeauna o gaseste pe mama sa cea mai deosebita. Unica de care asculta.

De ce tace tocmai atunci cand simti nevoia sa auzi un cuvant frumos.

Cum de intra ultimul intr-un magazin de haine si pune ochii pe primul lucru din magazin, iar pe fata nu-i poti citi nici fericirea, nici relaxarea, ci regretul ca ar fi putut face ceva mai util cu banii.

... Dar cui ii pasa ca nu ii intelegem atata timp cat nu este nimic de inteles? Cui ii pasa atata timp cat ii iubim, iar ei se topesc de dragul nostru?

Ce nu stiu femeile despre barbati

Oricat de usor de ghicit ar putea sa para barbatii, uneori sunt ceva mai complicati. Si desi au o intuitie renumita, se pare ca femeile nu stiu chiar tot...

- Sa te enervezi pe barbati ca nu sunt in stare sa ghiceasca ce ai tu in minte e ca si cum te-ai enerva ca nu poti sa zbori. Este inutil si, din punctul lor de vedere, fizic imposibil sa-ti descifreze cotloanele mintii.

- Da, barbatii o gasesc pe Jessica Alba super sexy. Iar uneori sunt destul de natafleti, incat sa recunoasca acest lucru.

- Ai observat ca barbatii arareori se cearta cu prietenii lor? De asta sunt atat de frustrati cand se cearta cu tine. Barbatilor nu le plac conflictele.

- Dai importanta hainelor de un infinit de ori mai mult decat barbatii. De fapt, daca ai intra pe usa complet dezbracata, cu siguranta nu vei auzi nici un argument dezaprobator din partea lor.

- Barbatii ar decreta daca ar putea o zi pe luna sau, si mai bine, una pe an, in care sa primeasca toate reprosurile. Si apoi sa scape!

- Sa pregatesti masa pentru un barbat echivaleaza cu “efortul” lui de a-ti aduce flori. Doar ca e nevoie de mai mult timp si efort. Dar barbatii apreciaza. Si chiar daca n-o arata, iti sunt recunoscatori.

- Barbatilor le plac de fapt toate numele de rasfat pe care le inventezi pentru ei. Doar ca prefera sa le pastrezi pentru momentele de intimitate, in nici un caz sa nu le pomenesti in fata amicilor lui!

- Doar pentru ca stau cu ochii pironiti in revistele pentru barbati, nu inseamna ca isi si doresc acele femei. Nu pentru mult timp, cel putin.

Aparatul dentar pentru copii

Conform celor mai recente studii de medicina dentara, unul din doi copii ar avea nevoie de aparat dentar. Printre problemele de sanatate cu care se confrunta copiii se numara dintii strambi, distantati sau inghesuiti. Din pacate insa, daca acestea nu sunt tratate corespunzator, duc de cele mai multe ori la afectiuni stomacale, carii si probleme ale pronuntiei.

Cand are nevoie copilul de aparat dentar?

Daca observi semne care ar indica faptul ca micutul tau nu ar avea o dantura normala, atunci trebuie sa mergeti la medicul stomatolog. Acesta va fi cel care va diagnostica problema si iti va indica tratamentul corespunzator sau noi investigatii. Printre semnele care ar trebui sa iti dea de gandit se numara:

* Pierderea precoce, tardiva sau neregulata a dintilor de lapte
* Dificultati in a mesteca sau in a musca
* Copilul isi scrasnete dintii in timpul somnului
* Pocnirea mandibulei atunci cand copilul mesteca sau deschide gura mare
* Dintii nu sunt aranjati armonios, se suprapun anormal
* Copilul isi musca obrajii
* Copilul respira cu gura deschisa

Daca micutul tau are nevoie de un aparat dentar, temporar sau permanent, stomatologul te va trimite la un medic ortodont. Acesta il va ajuta pe copil sa isi corecteze problemele dento-maxilare.

Aparatul dentar nu este un moft!

Asociatia Americana a Medicilor Ortodonti recomanda ca fiecare copil la varsta de 7 ani sa beneficieze de un consult ortodontic. Din fericire, tratamentul ortodontic nu cunoaste limita de varsta, asa ca inca de la 5 ani, copiii pot incepe tratamentul corespunzator. Cu cat te vei prezenta mai repede la medic, cu atat vei avea la dispozitie mai multe optiuni.

Pe langa faptul ca micutul tau va avea, in urma tratamentului, un zambet sanatos, igiena orala va fi imbunatatita.
Medicul ortodont iti va spune cat va dura tratamentul copilului si iti va indica tipul de aparat dentar potrivit acestuia.

Exista trei tipuri de aparate dentare:

Aparate dentare fixe cu bracketi si arcuri de metal, ce pot fi invelite in plastic, pentru a masca aspectul inestetic al acestuia; exista de asemenea, si aparate dentare fixe cu bracketi din ceramica, a caror culoare se apropie de cea a dintilor, sau bracketi fizionomici, ce sunt aproppe invizibili, reprezentant cea mai estetica varianta a aparatului dentar.

Aparatele dentare mobile sunt recomandate doar copiilor atunci cand mai exista inca dinti de lapte. Un astfel de aparat stimuleaza sau, din contra, inhiba cresterea unuia din maxilare, ajuta la corectarea unor obiceiuri precum respiratia pe gura, sugerea degetului; de asemenea, acesta corecteaza dezechilibrele musculaturii faciale. In plus, aparatul dentar mobil se gaseste intr-o varietate de culori, pentru a-l incuraja pe cel mic sa il poarte.

Aparatul dentar lingual este fixat pe fata interna a dintilor, astfel incat singurul care va sti ca poarta un aparat dentar va fi copilul. Acesta prezinta insa si un dezavantaj: acomodarea se realizeaza mai greu, pentru ca aparatul ocupa din spatiul functional al limbii.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te prezinti cu copilul la stomatolog pentru a stabili impreuna cu acesta care este cea mai potrivita varianta pentru micutul tau.

Sursa foto: s1.hubimg.com
Articol realizat de Dana Spataru

marți, 8 iunie 2010

101 intrebuintari pentru rochia de mireasa

Un american parasit de sotie a gasit 101 de intrebuintari pentru rochia ei de mireasa...de la mop la sperietoare de ciori si filtru de cafea

Ce poti face cu rochia de mireasa? O porti purta in ziua nuntii. Si apoi? Un american a descoperit ca o poti transforma in mop, in jucarie pentru caini, filtru de cafea si subiect pentru intreaga presa de peste Ocean.

Dupa o relatie de 17 ani, Kevin Cotter si-a privit inmarmurit sotia cum iese pe usa, hotarata sa nu se intoarca niciodata. Americanul a descoperit ca femeia a lasat un singur lucru in urma – rochia ei de mireasa. Aceasta i-a si transmis inainte sa demareze ca poate sa faca ce vrea cu ea. In timpul unei mese in familie, cumnata sa i-a spus ca sunt 101 de feluri in care sa intrebuinteze rochia respectiva.

Kevin nu a stiut pe moment ce ar putea face, dar curand ideile au inceput sa curga. De aici, a urmat un brainstorming intre prieteni si cele mai nebunesti idei au prins contur. Primele incercari au fost in aer liber: rochia a functionat perfect ca fata de masa, ca husa pentru gratar si ca sperietoare de ciori, capul figurinei fiind o masca Darth Vader. Cu fotografii si texte pentru fiecare in parte, barbatul a lansat blogul myexwifesweddingdress.com (in traducere “rochia de mireasa a fostei mele sotii”).

Site-ul a avut un succes fenomenal, peste 400.000 de utilizatori unici vizitandu-l si expunandu-si propriile idei. Experimentele lui Kevin au facut deliciul presei americane iar mesaje de incurajare a primit din Germania, Olanda, Australia, Brazilia, Taiwan, Polonia etc. Printre ideile incercate s-au mai numarat: rochia de mireasa pe post de saltea pentru yoga, ata dentara din fibra rochiei, acoperitoare pentru bradul de Craciun, Pinata, plasa de pescuit, sac de cartofi si lista continua. Conform MNSBC, dupa ce Kevin a devenit celebru pentru utilizarea rochiei, fosta sotie i-a cerut insistent sa inceteze si i-a recomandat terapie.

Acum situatia s-a inversat. Daca fosta sotie a ramas cu nervii, barbatul a primit inclusiv o oferta sa scrie o carte despre toata aceasta experienta.

Ce drepturi ai daca muncesti peste program?

Un studiu recent arata ca mai mult de jumatate dintre angajatii din Romania efectueaza ore suplimentare. Si a fost nevoie ca un om sa moara pentru ca un deputat sa propuna ca suprasolicitarea la locul de munca sa fie considerata boala profesionala.
Codul Muncii, in conformitate cu legislatia europeana, prevede ca timpul legal de munca este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.

Maximul de ore pe care o persoana le poate lucra este de 48 pe saptamana, aici fiind incluse si orele suplimentare. Adica un salariat poate sta la serviciu sub doua ore pe zi peste program, pe care angajatorul are obligatia sa le plateasca.

In cazul tinerilor sub 18 ani, timpul legal de munca este de sase ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Acestia nu pot efectua ore suplimentare, peste cele 30 prevazute de lege.

Pe fondul crizei economice si a disponibilizarilor in masa din ultimul an, romanii raman din ce in ce mai mult peste program, fie pentru ca sunt nevoiti sa acopere si sarcinile colegilor dati afara, fie pentru se tem, la randul lor, ca seful sa nu-i dea afara.

Oricare ar fi motivul, reprezentantii Inspectiei Muncii sustin ca in ultimele luni s-au inmultit sesizarile legate de depasirea timpului legal de munca sau de neplata a orelor suplimentare.

Din rapoartele institutiei reiese ca numarul celor sanctionati pentru nerespectarea drepturilor angajatilor in ceea ce priveste munca suplimentara aproape ca s-a dublat in februarie, fata de decembrie anul trecut. In acelasi timp, a crescut si numarul angajatorilor amendati pentru ca cer salariatilor sa vina la serviciu in weekend sau in sarbatorile legale.

In aceste conditii, trebuie sa stii ca patronul nu te poate obliga sa faci munca suplimentara. Asa ca daca refuzi sa stai la serviciu mai mult decat este prevazut in contractul de munca, angajatorul nu te poate da afara.

In cazul in care accepti sa stai peste program pentru a termina proiectele firmei, Codul Muncii prevede ca pentru fiecare ora in plus pe care o muncesti peste cele opt ore legale, patronul trebuie sa-ti dea ore libere platite cu echivalentul salariului pentru orele prestate peste program, in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care serviciul este de asa natura incat angajatorul nu-ti poate da liber, acesta trebuie sa-ti acorde la salariul din luna urmatoare un spor care se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca.

Patronul este cel care trebuie sa tina evidenta orelor suplimentare lucrate de salariati.

Salariatii mai au dreptul zilnic la o pauza de masa si la alte pauze, a caror durata se stabileste prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentele interne. De aceea, uneori, in contractul de munca este trecut un program de noua ore, una dintre ele fiind, de regula, pauza de masa.

Codul Muncii prevede si ca angajatii au dreptul la doua zile consecutive de repaos saptamanal, de obicei sambata si duminica. In cazul in care acest lucru nu este posibil, cele doua zile libere pot fi luate in alte zile ale saptamanii, caz in care salariatii vor primi un spor stabilit prin regulamentul intern.

Legislatia prevede, de asemenea, si 11 zile de sarbatori legale, in care angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor. In cazul in care activitatea nu poate fi intrerupta, cei care lucreaza in aceste zile vor primi un spor de 100% din salariu.

Asadar, chiar daca trebuie sa stai peste program sau sa muncesti in zilele tale libere, angajatorul este obligat sa-ti plateasca efortul facut in plus si sa-ti dea liber. Daca acest lucru nu se intampla, poti face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca, pentru un control, patronul fiind nevoit, in acest caz, sa plateasca amenzi mai mari decat daca ti-ar fi platit tie orele suplimentare.

Vezi mai jos care sunt sarbatorile legale, in care nu se lucreaza:

- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti
- 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului
- 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun
- in cazul cultelor religioase recunoscute legal, altele decat cele crestine, se acorda cate doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.

Sursa: Codul Muncii

luni, 7 iunie 2010

Riscurile muncii " la negru "

In conditiile in care tot mai multi romani isi pierd locul de munca sau nu au un venit suficient pentru a-si asigura un trai decent, munca la negru poate deveni o solutie la indemana. Care sunt insa riscurile la care te expui? Merita munca ta un astfel de angajament?

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Munca, munca la negru reprezinta „prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata”. A fi angajat in mod legal inseamna sa semnezi un contract individual de munca, sa semnezi lunar un stat de plata si sa ai completata cartea de munca.

Desi munca la negru poate reprezenta una dintre putinele solutii care ti-au mai ramas pentru a obtine un venit rapid, te vei confrunta cu nenumarate riscuri:

•Angajatorul va dori sa profite de acest gen de intelegere, asa ca iti va oferi un salaru mai mic, de multe ori sub nivelul minim de economie, fara sa tina cont de experienta ta, de pregatire sau de timpul lucrat intr-o astfel de pozitie. Risti, de asemenea, sa lucrezi si sa nu fii platit.

•Munca la negru iti taie drepturile de angajat:

Vechime in munca si in specialitate
Pensie de boala si de limita de varsta, ajutoare de boala, de deces, indemnizatie de boala;
Indemnizatie de somaj, asigurare de sanatate etc.;

•Daca lucrezi la negru, risti sa:

Nu iti primesti salariul regulat, la date fixe;
Nu primesti sporuri cuvenite vechimii, de toxicitate, de conditii de munca grele si periculoase;
Nu ai un program de lucru normal;
Nu primesti indemnizatii de somaj si plati compensatorii in caz de concedieri;
Nu beneficiezi de spitalizare gratuita;
Nu primesti medicamente compensate;
Nu primesti nici concediu de odihna si nici concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani;
Nu poti aplica pentru un credit bancar;
Nu primesti tichete de masa.

Singurul care castiga de pe urma muncii la negru este angajatorul. Din pacate, daca intri in acest cerc vicios si crezi ca te poti baza la nesfarsit pe un astfel de aranjament, iti risti situatia materiala actuala, dar si viitoare, atunci cand vei iesi la pensie. Nu in ultimul rand, risti sa iti degradezi sanatatea si pui in pericol siguranta materiala a familiei tale.

Atentie!

Daca doresti sa reclami un angajator care angajeaza la negru, adreseaza-te Inspectoratului Teritorial de Munca. Ti se va pastra identitatea secreta, autoritatile competente urmand sa actioneze in vederea solutionarii situatiei respective.

Conform Codului Muncii, art.276, alin.1), lit e), primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

Daca vrei ca acest fenomen sa nu mai ia amploare, atunci este nevoie sa iei atitudine! Primul pas este sa nu mai accepti o oferta de munca ce nu iti ofera un contract!

Sursa foto: myadventures.org
Articol realizat de Dan Spataru

Cum aleg romanii un job

Program flexibil, salariu de invidiat, biroul propriu – care dintre aceste criterii te influenteaza cel mai mult atunci cand iti alegi un loc de munca? Potrivit unui studiu realizat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 60% dintre tinerii care se afla in cautarea unui job isi doresc sa aiba un sef corect.

Imediat dupa aceasta, tinerii, intr-un procent de 58, 8% isi doresc sa aiba si un salariu bun, salariul prea mic reprezentand unul dintre cele mai frecvente motive pentru care aspirantii la un loc de munca refuza un job.

Pe locul trei in topul celor mai importante criterii in functie de care romanii isi aleg un job se afla dorinta de a lucra intr-un mediu sanatos, urmata de joburile ce ofera posibilitati de avansare. O treime dintre intervievati au mentionat ca isi aleg locul de munca si in functie de cat de usor pot ajunge la serviciu.

La polul opus insa, atmosfera de lucru sau colectivul in care ar urma sa lucreze nu sunt lucruri care sa ii afecteze pe romani, din moment ce doar un sfert dintre tinerii participanti la studiu au declarat ca ar fi important sa aiba si colegi placuti.

Internetul, principala sursa de cautare a unui job

Desi romanii stiu foarte bine ceea ce vor, putini dintre acestia au refuzat un job. Dintre cei 500 de tineri care au participat la studiu, aproape 80% au declarat ca nu au refuzat nicio oferta de munca.

Cei care insa au indraznit sa fie mai selectivi au varste cuprinse intre 20 si 25 de ani si sunt absolventi de studii superioare. Principalul motiv al refuzului a fost salariul prea mic, urmat de conditiile grele de munca, distanta mult prea mare fata de domiciliu sau programul de lucru nepotrivit.

In ceea ce priveste mijloacele de informare si de cautare a unui loc de munca, romanii apeleaza cu incredere la ofertele de job postate pe internet, o treime contacteaza agentiile de munca, iar 30% citesc ofertele de munca postate in ziare.

Familia, votul decisiv in alegerea jobului

Daca tinerii romani nu sunt siguri catre ce oferta de job sa incline, atunci majoritatea prefera sa apeleze la sfaturile familiei, confrom studiului. De asemenea, prietenii, informatiile de pe internet sau informatiile oferite de ANOFM reprezinta alte surse de informare de care tinerii se folosesc atunci cand vor sa fie siguri ca aleg jobul care li se potriveste.

Jumatate dintre participantii la studiu au apelat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca pentru a-si gasi un job; in acelasi timp insa, cei care nu s-au folosit de serviciile acesteia nici nu stiau ca agentia ofera si astfel de facilitati sau au refuzat un loc de munca oferit de agentie pentru ca nu corespundea nivelului de pregatire.


Studiul a fost realizat in perioada noiembrie – decembrie 2009 si a inclus 500 de tineri fara loc de munca, cu varsta intre 15 si 25 de ani.



Articol realizat de Dana Spataru

duminică, 6 iunie 2010

Depresia si somnul de dupa-amiaza pot duce la diabet

Cand eram mici somnul de dupa-amiaza ni se parea unul dintre cele mai nesuferite obiceiuri impuse de parinti. De cand ne-am facut mari, nici nu ne trezim bine ca deja tanjim dupa o siesta relaxanta si un somn pe cinste. Nimic mai gresit! Somnul de dupa-amiaza, in cazul unei persoane adulte duce la probleme de digestie, obezitate si, chiar la diabet zaharat.

Somnul de dupa-amiaza creste riscul de diabet
In urma unui studiu realizat anul trecut de Spitalul Guangzhou din China si de Universitatea din Birmingham, pe un esantion de 16.480 de persoane s–a demonstrat faptul ca cei care obisnuiesc sa doarma in timpul dupa-amiezii prezinta cu pana la 26% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabet. In timpul somnului de dupa- amiaza corpul nu mai produce insulina, iar in momentul trezirii intervin diferite procese si mecanisme care impiedica insulina sa isi faca efectul. Nu acelasi lucru se intampla si noaptea. Pentru o buna functionare a organismului este obligatoriu sa dormim 6-8 ore pe noapte, cuprinzand neaparat macar o parte a intervalului 22:00- 02:00!

Apneea de somn si diabetul

Un alt studiu realizat la Universitatea de Stiinta Texas a demonstrat faptul ca persoanele cu diabet zaharat pot face apnee de somn si invers. Dar, ce este apnea de somn? Apneea de somn reprezinta conditia in care somnul este afectat din cauza tulburarilor de respiratie. Simptomele cele mai frecvente sunt: sforait puternic, trezirea cu senzatia de sufoare, cu gura uscata si starea permanenta de oboseala din timpul zilei. De aici apare si problema somnului neodihnitor sau starea scazuta de concentrare.

Legatura dintre diabetul zaharat si apneea de somn este rezistenta tesuturilor la insulina. Astfel, apneea de somn poate duce la diabet, iar diabetul la apnee de somn. Tratamentul uneia din cele două condiţii, o imbunatateste si pe cealaltă.

Alte legaturi intre starile fizice sau psihice si diabet...

Diabetul poate fi provocat de depresie

Un studiu recent realizat in SUA de catre The American Diabetes Association atesta faptul ca oamenii care prezinta simptomele depresiei au cu 60 % mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabetul de tip 2. Cu cat apar mai multe episoade de depresie cu atat mai ridicat este si riscul dezvoltarii acestei boli. Asadar, in cazul diabeticilor, mai mult decat in mod obisnuit, este recomandat consultul unui psiholog.

Diabetul poate provoca caderea parului

Diabetul este o afectiune in care glucoza nu mai poate fi folosita in conditii optime de catre tesuturi. Daca suntem diabetici glucoza nu mai poate fi absorbita de celulele organismului si incepe sa se colecteze in sange. Cantitatea mare de zahar in sange duce la formarea unor depuneri de gasime pe vene si artere ce au drept consecinta o circulatie saraca. Cum crestera parului este strans legata de fluxul sanguin apare inevitabil fenomenul de cadere a parului sau, in unele cazuri, iritatii si infectii ale pielii scalpului. Astfel, in cazul diabeticilor dermatologii recomanda o mai mare atentie pentru ingrijirea parului si a scalpului: folosirea unor sampoane dermatocosmetice pentru regenerarea parului si anti-matreata, spalatul de maxim doua ori pe saptamana, utilizarea unor masti hranitoare si hidratante si, bineinteles, consultul de cel putin trei ori pe an al medicului specialist.

Mai multe informatii si sfaturi despre diabet si problemele de nutritie se pot găsi pe site-ul singurului targ de nutritie si diabet: www.expodiabet.ro.

Vindeca-te de diabet in doar trei saptamani

Medicii nutritionisti spun ca, desi multi oameni au o predispozitie genetica pentru a face diabet zaharat, cauza principala a acestuia este modul de viata al persoanei respective.

Stresul si sedentarismul dublate de o alimentatie bogata in carbohidrati rafinati (zahar alb, faina alba, etc.), grasimi saturate (cele care se gasesc in produsele animale: carne, oua) si gatite pe foc si grasimi trans (cele din semipreparate, alimente de tip fast food sau margarina) pot creste riscul de diabet zaharat.

„Oricat de avansat ar fi diabetul, acesta se poate vindeca, chiar si in trei saptamani, printr-o alimentatie si o gandire, total diferite”, declara Mihaela Gheorghita, autoarea cartii „Transformare Totala cu Sistemul ADAM & EVA”
In ceea ce priveste alimentatia, alternativa la cea plina de toxine provenite din prelucrarea termica (prin prajire sau fierbere) o reprezinta dieta bazata pe „hrana vie”, constand in produse neprelucrate termic prin fierbere sau prajire.

Dintre dietele bazate pe 80% „hrana vie” si care pot ajuta diabeticii se pot aminti: dieta organica (bazata pe legume netratate si carne provenita de la animale crescute natural), dieta vegana (strict vegetariana, fara nici un produs de origine animala) si cea crudivora (legume, oua, lapte, toate crude). Aceste diete sunt concentrate in minerale, cu un procentaj zilnic de la 15-20% uleiuri sau grasimi de natura vegetala si contin foarte multe fibre, cu indice glicemic mic.

Dar, pe langa adoptarea unui asemenea mod de alimentatie, pentru tinerea permanenta, in frau a diabetului este nevoie si de o schimbare pe termen lung a modului de viata si mai ales a celui de gandire.

Trei saptamani pentru a invata cum sa lupti cu diabetul

Potrivit Mihaelei Gheorghita, consultant in „hrana vie” (absolventa a cursului intensiv de hrana vie al centrului Tree Of Life, Arizona – SUA- al doctorului american Gabriel Cousens, specialist in homeopatie si medicina holistica) diabeticii de tip 2 si chiar 1 se pot vindeca miraculos printr-o tratament de trei saptamani care le va schimba nu numai alimentatia dar si viziunea asupra stilului de viata.

Tratamentul consta in prima saptamana intr-o cura bazata pe o cantitate de 4 litri pe zi de suc verde (80% castravete si telina, 20% ghimbir, seminte, lamaie, patrunjel).
In cea de-a doua saptamana la acest suc verde se adauga alimente netratate termic si superalimente (exemplu: alge verzi-albastrui, spirulina, clorela, maca, etc.) si miscare fizica.
A treia saptamana consta in aceeasi dieta ca si in a doua saptamana, pacientii invatand cum sa-si pregateasca hrana si cum sa implementeze schimbari durabile in noua lor viata. Rata de succes la diabetul de tip 2 este de aproape 100% iar la diabetul de tip 1 este de aproape 90%.

Redescoperirea si reintoarcerea la o dieta cat mai naturala care predispune la reintinerire si regenerare sunt descrise pe larg si in cartea Mihaelei Cheorghita, “Transformare Totala cu sistemul ADAM & EVA”. Cartea, un adevarat ghid de schimbare a stilului de viata, cuprinde peste 50 de retete de hrana vie, idei de exercitii fizice si de relaxare, metode de eliminare a toxinelor si tehnici de energizare Cartea poate fi achizitionata la Targul de diabet si nutritie, Expo Diabet 2010, care va avea loc pe 12 si 13 iunie 2010, in Bucuresti, la Palatul National al Copiilor.

Mai multe informatii si sfaturi despre diabet si problemele de nutritie se pot gasi pe site-ul singurului targ de nutritie si diabet: www.expodiabet.ro.