Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

luni, 7 iunie 2010

Cum aleg romanii un job

Program flexibil, salariu de invidiat, biroul propriu – care dintre aceste criterii te influenteaza cel mai mult atunci cand iti alegi un loc de munca? Potrivit unui studiu realizat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 60% dintre tinerii care se afla in cautarea unui job isi doresc sa aiba un sef corect.

Imediat dupa aceasta, tinerii, intr-un procent de 58, 8% isi doresc sa aiba si un salariu bun, salariul prea mic reprezentand unul dintre cele mai frecvente motive pentru care aspirantii la un loc de munca refuza un job.

Pe locul trei in topul celor mai importante criterii in functie de care romanii isi aleg un job se afla dorinta de a lucra intr-un mediu sanatos, urmata de joburile ce ofera posibilitati de avansare. O treime dintre intervievati au mentionat ca isi aleg locul de munca si in functie de cat de usor pot ajunge la serviciu.

La polul opus insa, atmosfera de lucru sau colectivul in care ar urma sa lucreze nu sunt lucruri care sa ii afecteze pe romani, din moment ce doar un sfert dintre tinerii participanti la studiu au declarat ca ar fi important sa aiba si colegi placuti.

Internetul, principala sursa de cautare a unui job

Desi romanii stiu foarte bine ceea ce vor, putini dintre acestia au refuzat un job. Dintre cei 500 de tineri care au participat la studiu, aproape 80% au declarat ca nu au refuzat nicio oferta de munca.

Cei care insa au indraznit sa fie mai selectivi au varste cuprinse intre 20 si 25 de ani si sunt absolventi de studii superioare. Principalul motiv al refuzului a fost salariul prea mic, urmat de conditiile grele de munca, distanta mult prea mare fata de domiciliu sau programul de lucru nepotrivit.

In ceea ce priveste mijloacele de informare si de cautare a unui loc de munca, romanii apeleaza cu incredere la ofertele de job postate pe internet, o treime contacteaza agentiile de munca, iar 30% citesc ofertele de munca postate in ziare.

Familia, votul decisiv in alegerea jobului

Daca tinerii romani nu sunt siguri catre ce oferta de job sa incline, atunci majoritatea prefera sa apeleze la sfaturile familiei, confrom studiului. De asemenea, prietenii, informatiile de pe internet sau informatiile oferite de ANOFM reprezinta alte surse de informare de care tinerii se folosesc atunci cand vor sa fie siguri ca aleg jobul care li se potriveste.

Jumatate dintre participantii la studiu au apelat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca pentru a-si gasi un job; in acelasi timp insa, cei care nu s-au folosit de serviciile acesteia nici nu stiau ca agentia ofera si astfel de facilitati sau au refuzat un loc de munca oferit de agentie pentru ca nu corespundea nivelului de pregatire.


Studiul a fost realizat in perioada noiembrie – decembrie 2009 si a inclus 500 de tineri fara loc de munca, cu varsta intre 15 si 25 de ani.



Articol realizat de Dana Spataru