Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

miercuri, 18 august 2010

Turist la Roma ?

Ai ajuns in capitala Italiei in vacanta si nu stii la ce sa te astepti de la acest concediu? Roma este un oras frumos, in care te poti plimba, fotografia si simti atmosfera incarcata de istorie. Exista insa si lucruri pe care ar fi indicat sa nu le faci ca turist, atunci cand te afli in Roma. Iata care sunt acestea.

1 Nu ocoli principalele obiective turistice din Roma


Odata ajuns in capitala Italiei, nu ai voie sa ratezi principalele atractii turistice ale orasului: bisericile, catedralele, muzeele, Colloseum-ul, precum si celelalte obiective turistice aflate in aer liber in oras.

2 Foloseste protectie solara daca mergi vara in Roma

Daca vacanta ta se desfasoara in timpul verii, cel mai indicat ar fi sa folosesti o crema de protectie impotriva soarelui, mai ales atunci cand mergi in centru. In aceste zone nu ai mai deloc copaci si umbra, astfel ca risti sa faci arsuri solare. Nu uita nici palaria pentru a-ti proteja capul.

3 Nu vizita Roma in august

Planifica-ti vacanta in asa fel incat sa nu prinzi varful de sezon, atunci cand este aglomeratie maxima. Luna august este in Italia si in majoritatea tarilor europene si de peste Ocean perioada de vacanta, astfel ca in capitala italiana vin in vacanta foarte multi turisti. Incearca mai degraba lunile iunie, iulie sau septembrie, atunci cand este destul de cald si mai putina aglomeratie.

4 Ocoleste Vaticanul in zilele de luni

Cum duminica este zi de slujba la Vatican, muzeele din cetate se inchid. Astfel, zilele de luni sunt mult mai aglomerate, pentru ca majoritatea celor aflati in zona aleg lunea pentru a vizita locatia. Daca vrei sa vezi resedinta Papei, este mai indicat sa faci o excursie in celelalte zile ale saptamanii.

5 Foloseste o harta mai degraba decat sa ceri ajutorul celor de pe strada

Achizitioneaza-ti din timp o harta a orasului si fa-ti itinerarii si insemnari legate de modalitatea de a ajunge la principalele atractii turistice pe care vrei sa le vezi. Incearca sa te feresti pe cat posibil de a cere indrumari de la italienii de pe strada, multi dintre cei care au fost la Roma s-au plans ca au primit directionari gresite.

6 Nu inchiria masina pentru a te deplasa prin Roma

Turistii care au trecut prin capitala italiana spun ca cea mai buna modalitate de a te deplasa prin oras este pe jos iar atunci cand locatia spre care te indrepti este prea departe, cu transportul in comun sau taxiul. Inchirierea unei masini pentru deplasarea prin oras este de multe ori inutila pentru ca la multe dintre obiectivele turistice din Roma nu poti ajunge cu masina, ci doar pe jos. In plus, ai putea intampina o problema si in ce priveste locurile de parcare.

7 Nu merge la masa in restaurantele italiene fara sa fi scapat de urmele unei zile de excursii

Italienii sunt foarte atenti la detalii si destul de pretentiosi in legatura cu modul in care arata cei care se aseaza la masa in acelasi loc cu ei. Asa ca, daca dupa o zi de plimbare intentionezi sa iei masa intr-un restaurant italienesc, ar fi mai bine sa mergi mai intai sa-ti faci un dus si sa te imbraci cu haine curate.

8 Daca esti femeie, nu te simti ofensata daca barbatii italieni te fluiera sau te striga pe strada

Barbatilor italieni le place sa flirteze si sa admire femeile frumoase, se stie. De aceea, daca femeie fiind, mergi pe strada si esti strigata, ti se vorbeste sau esti fluierata, nu te simti jignita si nu face scandal. Acest tip de manifestari sunt complimente in ochii barbatilor italieni. Daca te deranjeaza acest tip de actiuni, ignora-i, se vor opri.

9 Nu te indeparta de partenerul de vacanta sau de grupul cu care calatoresti

Daca nu esti singur/a in vacanta la Roma, nu pleca prea departe de persoana sau grupul cu care esti. Ai toate sansele sa va pierdeti si sa irositi clipe pretioase cautandu-va pe strazi, in loc sa va bucurati de concediu si orasul frumos.

10 Nu-ti lasa cumparaturile pentru seara sau pentru zilele de duminica


Multe dintre magazinele italiene se inchid seara la ora 6, iar in timpul week-end-ului au program scurt, multe dintre ele fiind inchise duminica. De aceea ar fi mai indicat sa-ti faci cumparaturile in timpul saptamanii, pentru a nu avea surpriza sa gasesti inchis magazinul la care vrei sa mergi.

11 Nu traversa neregulamentar

De fiecare data cand vrei sa traversezi strada, cauta locurile semnalizate si asigura-te inainte de a porni. In cazul in care nu esti pe zebra, fii foarte atent/a la circulatie, mai ales in orele de varf.

Incearca sa te feresti de traversari neregulamentare, mai ales in zonele foarte aglomerate. In plus, nu te opri in ronduri intens circulate, te-ai putea trezi ca esti parte a unui accident.

12 Nu manca in restaurante din apropierea garii si in centru

Localizarea in centru, respectiv vecinatatea garii aduce un plus la capitolul pret pentru mancarurile servite in restaurantele si bistrourile din respectivele zone. Ocoleste aceste locatii si cauta locatiile unde se poate manca bine si mai ieftin, in cartiere mai mici, acolo unde mananca si italienii.

13 Nu cumpara apa de baut ambalata

Cat timp esti in Roma, orasul fantanilor, este pacat sa cumperi apa de baut imbuteliata la sticla. Umple-ti sticlele cu apa de la fantana, direct de la gura pe unde curge - apa este buna de baut si multi dintre locuitorii Romei fac asta.

14 Nu le da bani cersetorilor si tine-ti geanta si bunurile sub supraveghere

Autoritatile Romei le recomanda turistilor sa-si tina gentile, camerele foto sau video, portofelul si actele in locuri cat mai apropiate de corp, ferite de posibile “atacuri” ale hotilor. Pastreaza-le la indemana si sub control permanent, astfel incat talharii sa nu poata actiona. De asemenea, ar fi bine sa nu porti bijuterii si obiecte de valoare la vedere, pentru a nu le atrage atentia hotilor.

In plus, este indicat sa nu le dai cersetorilor bani atunci cand iti cer, pentru ca risti sa nu mai scapi de ei dupa aceea.