Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

joi, 3 iunie 2010

Guma de mestecat - aportul caloric

A mesteca guma fara zahar s-a dovedit ca poate avea rezultate asupa controlului greutatii. Un profesor de nutritie de la 'University of Rhode Island' a studiat efectele si a observat ca mestecatul de guma fara zahar ajuta la reducerea aportului de calorii si la cresterea consumului energetic.

Romanii mesteca tone de guma
Anul trecut romanii au mestecat 3.600 de tone de guma! Pentru toata aceasta cantitate s-au cheltuit circa 114 milioane de euro. Asadar, este un obicei foarte intalnit la romani. Mai rar gasesti pe cineva care sa nu aiba in buzunar, in geanta, in masina sau acasa guma de mestecat. Guma se stie ca era utilizata in timpul Primului Razboi Mondial, cand soldatii americani o mestecau pentru a se calma si a se mobiliza mai bine.

Avantaje si dezavantaje

Cand mestecam guma avem o respiratie mai proaspata si un gust mai placut in gura. In plus, simtim ca ne destresam si ca ne concentram mai bine. Suntem mai vigilenti. Mestecatul mareste productia de saliva si asta ajuta la curatarea dintilor, intr-o anumita proportie. Mai nou, s-a stabilit faptul ca mestecatul de guma fara zahar duce la un consum mai mic de calorii. Evident ca exista si dezavantaje ale mestecarii gumei, in special cand se fac excese. Aici se incadreaza problemele de natura digestiva.

Mestecatul inainte de masa

Studiul celor de la 'University of Rhode Island', citat de cei de la www.sciencedaily.com, a comparat cativa voluntari care au mestecat guma fara zahar cu altii care nu au folosit guma deloc. Cei care au mestecat guma inainte de micul dejun pentru 20 de minute si inca 40 de minute intre masa de dimineata si cea de la miezul zilei au consumat la pranz cu 67 mai putine calorii decat cei care nu au mestecat guma. Cei care au mestecat guma fara zahar nu au fost tentati sa apeleze nici la gustari intre cele doua mese. Ei au declarat ca au simtit mai putin senzatia de foame.

Inainte de a fi supusi la studiu, voluntarilor li s-a cerut sa nu manance nimic peste noapte. In cadrul cercetarii s-a constatat ca cei care au mestecat guma inainte si dupa masa au folosit cu 5% mai multa energie decat cei care nu au mestecat guma. In ciuda acestui aspect, cei care au mestecat guma s-au simtit dupa aceea mai plini de vitalitate.

Masticatia produce sentimentul de satietate
Potrivit cercetarilor, nervii maxilarelor sunt stimulati de miscarea produsa de masticatie, ceea ce trimite semnale in creier, in zona ce tine de pofta de mancare, care se afla in conexiune cu zona ce tine de satietate. Asa s-ar putea explica faptul ca mestecarea ajuta la reducerea senzatiei de foame. Studiul realizat la 'University of Rhode Island' a fost unul pe termen scurt si nu a fost unul de amploare. El a cuprins 35 de femei si barbati, insa concluziile au fost evidente si vor duce mai departe la alte cercetari care vor avea in vedere persoanele cu un surplus de kilograme.

Ajuta la invatat

Un alt studiu, dar mai vechi, a aratat ca daca mesteci guma in timp ce inveti poti avea rezultate mai bune. In timp ce mesteci scapi de stres, te poti concentra mai bine, retii mai bine informatiile si asta duce la note mai bune. Efectiv, ajuta la o memorare mai buna. Niste cercetatori australieni au afirmat ca putem fi cu circa 20% mai atenti asupra unui lucru daca in acel timp mestecam guma.