Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

miercuri, 22 septembrie 2010

Vrei sa te judeci cu bancile?

Peste 2000 de clienti au apelat la avocati pentru a trimite in instanta bancile din cauza diversele nereguli in contractele derulate cu acestea, informeaza Gandul.

Cea mai mare parte a neregulilor semnalate sunt legate de nerespectarea de catre institutiile bancare a OUG 50/2010.

Iata care sunt pasii care trebuie urmati, precum si costurile acestui demers:

1. Rezolvarea amiabila. Agentia Nationala de Protectie a Consumatorilor ne recomanda sa incercam in primul rand sa rezolvam problema cu banca pe cale amiabila. Astfel, se va depune o notificare la banca, prin care clientul mentioneaza care sunt prevederile cu care acesta nu este de acord sau prevederile neclare. Notificarea trebuie sa aiba un numar de inregistrare sau sa aiba confirmare de primire, pentru ca a putea fi luata in considerare de instanta. Legea obliga banca sa raspunda la notificare in termen de 30 de zile.

2. Plangerea la ANPC. Daca banca nu raspunde la notificarea clientului, acesta poate depune o plangere la plangere la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Ea trebuie sa contina: documentele de credit (contractul si eventualele acte aditionale) dar si corespondenta (notificarile) dintre client si banca.

3. Chemarea bancii in instanta. Daca nici dupa primii doi pasi situatia nu se rezolva, clientul poate da banca in judecata. Potrivit lui Gheorghe Piperea , profesor de Drept la Facultatea de Drept din Bucuresti, un proces poate dura si 20 de luni, costurile acestuia situandu-se intre 500 si 5.000 de euro, doar daca este vorba despre un caz individual.