Tantarii au facut in aceste zile victime printre locuitorii Bulgariei, zeci de pacienti fiind internati in spital dupa ce au prezentat simptomele infectiei cu virusul Nilului de Vest. Romania in prezent nu a inregistrat niciun caz de boala, insa a fost afectata de o epidemie cauzata de virusul Nilului de Vest in urma cu zece ani.
Din cauza incalzirii globale din ultimii ani, repartitia geografica a bolilor transmise de tantari a crescut. De exemplu, se observa de cativa ani, multiplicarea regiunilor unde bantuie febra Dengue.
Numeroase organisme infectioase (virusi, bacterii sau paraziti) sunt transmise de tantari. Acest mod de contaminare accelereaza propagarea bolii: tantarii se contamineaza ciupind o persoana infectata si infecteaza ulterior alte persoane din zone chiar foarte indepartate.
Trei specii de tantari sunt cel mai des implicate in transmiterea de boli umane:
•Tantarul Anofel – care transmite paludismul (malaria);
•Tantarul Culex sau tantarul urban – care transmite filarioza limfatica si febra Nilului de Vest;
•Tantarul Aedes sau tantarul Asian Tiger – care transmite febra dengue, febra galbena, encefalitele virale etc.
Iata cele mai frecvente afectiuni transmise prin intepaturile de tantari:
Paludismul sau malaria
Paludismul este cauzat de diversi paraziti microscopici transmisi de femelele tantar de la un bolnav la altul. Paludismul este frecvent intalnit in tarile tropicale cu temperatura calda si umeda, mediul perfect de dezvoltare al tantarilor.
In functie de tipul de malarie, primele semne pot aparea dupa opt zile minimum, pana la cateva luni: febra, dureri de cap, oboseala, frisoane, sudoare, diaree, stari de voma, dureri musculare, anemie, tulburari neurolgice (dezorientare etc). Fara un tratament rapid, un acces de malarie grav poate sa duca la coma sau convulsii puternice si uneori chiar la deces.
Tinand cont de gravitatea bolii, orice tip de febra care survine intr-o zona specifica acestui tip de boala trebuie considerata ca un acces de malarie, chiar daca s-a urmat un tratament preventiv. In aceasta situatie trebuie consultat obligatoriu un medic.
Febra Nilului de Vest
Febra Nilului de Vest este cauzata de un flavivirus, virusul Nilului de Vest, care este transmis prin ciupitura de tantari, in principal de cei din specia Culex. Acest virus este foarte larg raspandit: Africa Centrala si de Est, Asia, America de Nord, Europa de Est, Europa Mediteraneana.
Din 1999, virusul Nilului de Vest se propaga intr-un mod foarte rapid pe continentul nord american. De cativa ani, aceasta maladie a aparut si in Italia de unde progreseaza in fiecare an. Aceasta transmitere si in alte regiuni geografice ar putea fi legata de aparitia unei noi mutatii care a crescut stabilitatea virusului si a favorizat multiplicarea lui la pasari.
Febra Nilului de Vest apare pe la sfarsitul verii si inceputul toamnei, in zonele temperate. Virusul poate fi contactat pe toata durata anului in regiunile mai calde.
In foarte multe cazuri, aceasta boala poate trece neobservata. Insa, in anumite cazuri, in special la persoanele cu un sistem imunitar slabit, febra Nilului de Vest se prezinta sub forma unui sindrom gripal (febra puternica, dureri de cap, dureri musculare), uneori insotit si de dureri in piept si senzatie de greata. In 15% din cazuri, boala se poate complica si pot surveni encefalita sau meningita.
Febra galbena
Febra galbena este cauzata de un flavivirus, virusul amaril, care este transmis de picatura de tantari din specia Aedes. Aceasta boala se intalneste in zonele tropicale din Africa si America de Sud si poate fi contactata indiferent de sezon.
Febra galbena se manifesta printr-un sindrom gripal intens: febra, dureri de cap, stare generala proasta. Ea poate sa se complice cu ingalbenirea pielii, hemoragia mucoaselor, voma cu sange etc. Ficatul, rinichii si inima pot fi serios afectate.
Encefalita japoneza
Encefalita japoneza este o infectie a creierului cauzata de un flavivirus care este transmis prin intepatura de tantar. Acest tip de encefalita bantuie zonele temperate si tropicale rurale din toata Asia (din vestul Pakistanului pana in estul Arhipelagului Filipinelor). In timpul musonului poate afecta si zona urbana.
Infectia cu flavivirusul poate trece adesea neobservata. In mai putin de 1% dintre cazuri boala ia amploare: febra puternica, dureri violente de cap si frisoane. Cand boala se agraveaza se poate produce inflamarea encefalului, insotita de tulburari de motricitate, paralizii partiale si chiar coma. Aceasta complicatie este urmata in 30% dintre cazuri in grave sechele neurologice. In cazul unei femei insarcinate, poate provoca un avort spontan in primele doua luni de sarcina.
Febra dengue
Febra dengue este cauzata de un flavivirus, transmis prin ciupitura de tantar din specia Aedes. Acesti tantari traiesc cu precadere in zonele tropicale din Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe, Pacific si Asia de Sud-Est.
Febra dengue poate trece fara sa prezinte anumite simptome, insa se poate manifesta si prin aparitia unei febre puternice, a durerilor de cap foarte mari, tulburari digestive si mai tarziu printr-o eruptie cutanata.
In majoritatea cazurilor, febra dengue nu produce complicatii, iar vindecarea survine spontan in termen de cateva zile, chiar daca oboseala si starea generala proasta mai pot continua chiar si cateva saptamani (sindromul post-dengue). In cazuri rare, se pot declansa hemoragii (digestive, cutanate si cerebrale), in special la copii sau daca imbolnavirea a survenit dupa o alta infectie.
Sursa foto: interet-general.info