Incearca retete usoare si rapide !

Citeste bancuri noi si bune !

Afla totul despre catei si pisici !

Articole interesante din urmatoarele categorii :

miercuri, 30 iunie 2010

Consuma mult iaurt !

Atatea tipuri, nenumarate brand-uri, atat de multe combinatii. Si pana la urma e vorba doar de iaurt. A ajuns o provocare si un test de rabdare sa analizezi sau sa compari produsele lactate din supermarket-uri sau hypermarket-uri.

Consuma iaurt frecvent
Toti ar trebui sa consumam macar de doua ori pe saptamana iaurt.
Unii se vor gandi ca ei mananca iaurt cu fructe si e ok. Da, e ok. Dar, asa cum suntem sfatuiti cand bem lichide sa consumam in primul rand apa, caci ea este de baza, poate ca tot la fel ar trebui sa gandim si despre iaurt. Mai intai sa ne asiguram necesarul de iaurt clasic si apoi sa ne bucuram si de alte combinatii savuroase de iaurt cu diferite arome. Iaurtul nu il putem considera o bautura, desi exista si iaurt de baut. Insa, la fel exista si iaurt normal pe care il mananci cu lingurita. Pana la urma, iaurtul este un aliment. Ne aduce un aport nutritional de care organismul are nevoie si ne intareste sanatatea. Poate fi consumat la orice varsta si la orice ora din zi.

Yoghurmak = viata mai lunga
Iaurtul se chema la origini 'yoghurmak', in limba turca. El este un produs fermentat obtinut din lapte caruia i se adauga bacterii lactice. Astfel, lactoza, adica zaharul laptelui, se transforma in acid lactic. Asa capata iaurtul gustul acrisor si textura sa specifica. Pentru ca este un aliment sanatos si usor, iaurtul poate fi consumat intre mese drept gustare sau poate fi combinat la o masa, in special dimineata, cu cereale, fructe sau seminte. Studiile au demonstrat ca iaurtul, prin bacteriile lactice vii pe care le contine, are capacitatea de a ne spori longevitatea. Persoanele in varsta ar fi bine sa consume cat mai mult iaurt. Bacteriile lactice ne fortifica sistemul imunitar, ne ajuta la digestie, previne constipatia si au impact pozitiv asupra florei intestinale. De aceea, iaurtul este indicat in prevenirea ulcerului si cancerului de colon.

Componente nutritive
Iaurtul este o sursa grozava de calciu (recomandat celor care au osteoporoza), fosfor, iod, B2, B5 si B12. El are un continut bogat in proteine si potasiu, zinc si molibden (metal care sprijina metabolizarea grasimilor si carbohidratilor si a grasimilor). O ceasca de iaurt cu putine grasimi (circa 245 de grame) are aproximativ 150 de calorii.

In atentia doamnelor
Un alt studiu a evidentiat faptul ca femeile care au infectii vaginale se pot ajuta daca mananca iaurt. Acest produs poate preveni sau sprijini tratamentul infectiilor vaginale. Un grup de femei care aveau adesea astfel de probleme de sanatate au consumat timp de 6 luni circa 250 de grame de iaurt pe zi. S-a constatat o scadere intreita a infectiilor.

Dusman al colesterolului

Iaurtul probiotic (contine culturi de bacterii vii, Lactobacillus si Bifidobacterium) reduce nivelul de colesterol rau. Chiar si numai 100 de grame de iaurt probiotic pe zi scade colesterolul rau si imbunatateste nivelul colesterolului bun. Timp de doua saptamani un numar de femei au fost supuse unui test. Ele au fost impartite in doua grupe. Unele au consumat 100 de grame de iaurt normal, celelalte iaurt probiotic (in fiecare zi). La final s-a observat ca atat iaurtul simplu cat si cel probiotic au dus la scaderea colesterolului rau. Insa, doar iaurtul probiotic a dus la cresterea nivelului de colesterol bun.

Ajuta inima
Cei care au tensiunea arteriala crescuta nu ar trebui sa ocoleasca iaurtul. Prin continutul bogat in potasiu si calciu tensiunea arteriala poate fi adusa catre normal. Se stie cat de important este aportul de potasiu in organism pentru o buna functionare a inimii.

Diferente intre tipuri de iaurt
Auzi si vezi reclame la diverse tipuri de iaurturi, iar in magazine nu mai stii la care sa te hotarasti. Exista iaurt simplu sau de baut, iaurt cu bifidus, iaurt dietetic, iaurt crema, sana, kefir, iaurt cu fructe, iaurt cu omega 3, iaurt pe baza de soia, lapte batut, etc. Diferentele dintre tipurile de iaurt sunt date de fermentii selectionati in timpul procesului de fabricatie, dar si de gradul de aciditate. Sana are in compozitie bacterii lactice active. Ele imbunatatesc tranzitul intestinal. O cana cu Sana iti ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de calciu. Kefirul contine bacterii lactice vii si drojdii care actioneaza impotriva bacteriilor patogene.

Iaurtul cu bifidus are culturi lactice probiotice (bacterii vii de Bifidobacterium bifidum si Lactobacillus). Iaurturile care au trecut pe eticheta bacterii din tulpina Bifidobacterium Animalis (clasificare internationala DN-173010), sunt cunoscute ca fiind Bifidus ActiRegularis si accelereaza tranzitul intestinal lent. Cercetatorii au observat o reducere cu 20% a duratei tranzitului. Flora intestinala, care actioneaza cu scopul de a degrada resturile alimentare, se poate dezechilibra foarte usor si este necesar ca noi sa ne asiguram ca aducem forte proaspete. Consumul de bacterii lactice active reface flora intestinala.